Osiguranje u 2021: Tri pitanja za Dragana Markovića, Triglav osiguranje Beograd

U otežanim uslovima poslovanja, sektor osiguranja ipak je ostvario rast premije u prvih devet meseci 2020. godine od oko dva odsto, navode menadžeri osiguravajućih kompanija. Ali, očekuje se da će se negativni efekti sigurno odraziti na profitabilnost na kraju godine, koju je obeležila pandemija.Usavršavanje onlajn usluga postalo je borba za goli opstanak.

Sa krajem nepredvidive i nimalo lake godine, «Svet osiguranja» razgovarao je sa menadžerima osiguravajućih kuća o nestabilnim uslovima poslovanja tokom pandemije i o tome kako je industrija osiguranja prilagodila poslovanje tokom krize 2020. godine.

Ovo su tri pitanja koja smo postavili:

1.Osim pandemije, šta je po vama obeležilo 2020.godinu u ekonomskom smislu? Šta je u sektoru osiguranja bilo značajno?

2.U kojoj meri je pandemija uticala na ostvarivanje rezultata?

3.Kakva je strategija napravljena za 2021.godinu budući da čak i ako bude vakcine ona sasvim sigurno neće doći do svakog građanina ni do kraja iduće godine?

Ovo su odgovori Dragana Markovića, predsednika Izvršnog odbora „Triglav osiguranja Beograd“.

1. Imajući u vidu ostvarene rezultate sektora za osiguranje u prva tri kvartala 2020. godine i ocene za četvrti kvartal 2020. godine očekuje se  da i 2020. godina prati trendove prethodnih, u smislu povezanosti kretanja BDP-a i tržišta osiguranja. Pored uticaja redukovane ekonomske aktivnosti i efekata na kupovnu moć klijenata, ključni aspekti poslovanja proizilaze iz globalnih restrikcija putovanja, kao i rizika životnih osiguranja usled posledica pandemije i finansijskih posledica na kretanje kamatnih stopa. Ubrzana digitalizacija i optimizacija poslovnih procesa, uvođenje novih rizika u pokrića i omnichannel pristup klijentima sa ciljem obezbeđenja veće dostupnosti usluga osiguranja, predstavljaju ključne aspekte poslovanja osiguravača karakterističnih za 2020. godinu.

2. „Triglav osiguranje Beograd“ i u 2020. godini ostvaruje strateška i planska usmerenja i ciljeve, bez obzira na specifične uslove poslovanja i prilagođava se promenama u poslovnom ambijentu. Posebna pažnja posvećena je zaštiti zdravlja klijenata i zaposlenih, obezbeđenju agilnosti, jednostavnosti, pouzdanosti i dostupnosti u pružanju usluga. Posledice pandemije se prevashodno ogledaju u umerenijem rastu (bržem od tržišnog), ali i dalje sigurnom i stabilnom poslovanju. Digitalizacija i optimizacija poslovnih procesa uticala je na smanjenje troškova poslovanja, što je uz smanjenje učestalosti šteta i kvalitetnijoj selekciji rizika, doprinelo ostvarenju profitabilnog poslovanja i jačanju finansijskog stanja, uz visokokvalitetno i blagovremeno servisiranje svih obaveza.

3. Svakako promene u poslovnom okruženju zahtevaju i odgovarajuća prilagođavanja, te što se pre osiguravač prilagodi negativne posledice će biti manje. Posledice pandemije iz ove perspektive nije moguće u potpunosti predvideti, ali naša kompanija unapređenjem svog poslovnog modela sagledava različita scenarija i prilagođava se promenama u skladu sa tržišnim kretanjima. Dostupnost i kvalitet usluge, stečeno poverenje klijenata, stabilnost poslovanja, unapređenje i optimizacija poslovnih procesa i ponude osiguranja, segmenti su poslovanja koji bi trebalo da obezbede kontinuitet u poslovanju. Posvećenost klijentima i zaposlenima je na prvom mestu. Zajedno stvaramo sigurniju budućnost. Sve će biti u redu.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde