Više

  Ovih 5 kineskih kompanija su pretnja za SAD

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) proglasila je pet kineskih kompanija pretnjom nacionalnoj bezbednosti prema zakonu iz 2019. godine koji ima za cilj zaštitu američkih komunikacijskih mreža.

  FCC je objavio da su to Huawei Technologies, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology i Dahua Technology.

  Zakon iz 2019. godine propisuje da FCC identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge “za koje je utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za američku nacionalnu bezbednost”.

  Još u avgustu 2020. američka vlada donela je propise kojima zabranjuje saveznim agencijama kupovinu robe ili usluga od bilo koje od tih pet kineskih firmi, a od 2019. godine Huawei, Hikvision i druge stavljene su na američku ekonomsku ‘crnu listu’.

  Prošle godine FCC je Huawei i ZTE proglasio pretnjom nacionalnoj sigurnosti komunikacionih mreža, o time američkim kompanijama zabranio korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

  U februaru je Huawei osporio tu odluku na Petom američkom okružnom žalbenom sudu. Iz Huaweija su odbili da komentarišu novu FCC-ovu odluku, kao ni ostale kompanije.

  FCC je u decembru prošle godine doneo propise kojima zahteva od telekom operatera koji imaju opremu od ZTE ili Huaweija da je zamene, a za tu svrhu američki su zakonodavci odobrili 1,9 milijardi dolara za finansiranje tog programa zamene.

  Preporučujemo