Povlači se izvršni direktor japanskog giganta

Foto: Toyota Global

Predsednik i izvršni direktor kompanije Toyota, Akio Tojoda povlači se sa svoje funkcije 1. aprila, da bi ga zamenio sadašnji direktor brendiranja Kođi Sato, saopštio je japanski proizvođač automobila.

Tojoda će postati novi predsednik odbora kompanije, dok će dosadašnji predsednik Takeši Učijamada nastaviti da bude član odbora.

„Mislio sam da bi najbolji način za dalje transformaciju Toyote bio da postanem predsednik odbora kao podrška novom predsedniku i izvršnom direktoru, i to je dovelo do današnje odluke. Predsednik Učijamada me je dugo podržavao na sve zamislive načine“, rekao je Tojoda.

„U retrospektivi, ovih 13 godina je bio period borbe da se preživi dan posle sledećeg, i to je moj iskreni osećaj“, dodao je on.

Pod Tojodom, japanski proizvođač automobila, prevazišao je krizu 2009-10. kada je Toyota zbog različitih problema morala da povuče milione vozila.

Prihodi i profit su stalno rasli pod njegovim vođstvom, a Toyota je učvrstila svoje mesto najvrednije japanske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

U 2020. godini, Toyota je pretekla Volkswagen AG i postala najprodavaniji proizvođač automobila na svetu, prvi put kada je japanska kompanija zauzela prvo mesto u poslednjih pet godina. To je ponovila i u 2021.

U poslednjoj punoj fiskalnoj godini, koja se završila martom 2022, prihod Toyote je porastao za 15% na 31,4 triliona jena, što je ekvivalentno 242 milijarde dolara, a neto profit je porastao za 27% na 2,85 triliona jena, što je ekvivalentno 22 milijarde dolara.

Kako je ‘rastao’ direktor Toyote?

Tojoda, 66, unuk je osnivača ovog proizvođača automobila Kičira Tojode i bio je izvršni direktor od juna 2009.

Posle studija u Japanu i SAD, kompaniji se pridružio pre skoro 40 godina.

Njegova karijera u kompaniji išla je kroz sve segmente poslovanja, proizvodnju, marketing i razvoj proizvoda, kako u Japanu tako i na međunarodnom nivou. Izvan Japana, radio je kao izvršni potpredsednik i član odbora u kompaniji New United Motor Manufacturing, Toyota proizvodno zajedničko preduzeće sa General Motors-om u Kaliforniji, počevši od aprila 1998.

U januaru 2000. vratio se u Japan i u junu je imenovan u Upravni odbor kompanije. Posle toga je bio na nekoliko rukovodećih funkcija, dok u junu 2009. Tojoda je postao predsednik Toyota Motor Corporation, piše u zvaničnoj biografiji na sajtu kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde