Povlači se prvi čovek kompanije „koja vlada svetom“

Foto: Vanguard

Izvršni direktor Vanguard Group Mortimer J. „Tim“ Bakli će se povući do kraja godine, saopštila je kompanija.

Bakli je u kompaniji, koju bije glas da je jedna od onih “koje vladaju svetom”, već 33 godine, a na njenom čelu je šest godina.

Za vreme njegovog mandata imovina grupe porasla je za više od 80%.

„Pre 33 godine, imao sam sreću da se pridružim kompaniji koja je verovala u to da investitorima pruži poštenu šansu dok štede za penziju, za fakultetsko obrazovanje svoje dece ili za njihov dom iz snova…Bio sam strastven u razvoju sledeće generacije lidera i radujem se tim liderima koji će podići Vanguard na nove visine,“ rekao je Bakli u saopštenju.

Sada sa imovinom od 9 biliona dolara pod upravljanjem, Vanguard čini drugi po veličini fond koji upravlja novcem na svetu posle BlackRock-a.

Vanguard je saopštio da je sada u procesu selekcije za svog sledećeg generalnog direktora.

Konzervativan pristup ulaganju

Bakli je vodio Vanguard kroz nezgodno političko okruženje za menadžere imovine, koji su dobili kritike sa levice i desnice zbog toga kako koriste sve veću moć koju imaju u glasovima akcionara.

Vanguard je uspeo da izbegne veliki deo kontroverzi oko ulaganja u životnu sredinu. Bakli je udaljio firmu od ESG ulaganja, rekavši da je istraživanje Vanguarda pokazalo da ESG nije imao prednost u odnosu na široko zasnovano ulaganje. Samim tim povukao se iz saveza poznatog kao Net Zero Asset Managers 2022.

Vanguard je pod Baklijevim vođstvom nastavio sa svojim konzervativnim pristupom ulaganju koji prati tržište. Za razliku od konkurencije, nije ulagao u bitcoine i nije nudio proizvode vezane za kriptovalute na svojoj brokerskoj platformi. Vanguard je bitcoin nazvao „više spekulacijom nego investicijom“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde