Prevare su sve sofisticiranije

Konferencija Bezbednost i prevarne radnje, koju organizuje Erste Banka, održana je po drugi put prošle nedelje, pod sloganom Sigurnija budućnost (Securing the Future), uz učešće predstavnika banaka, Udruženja banaka Srbije, državnih institucija, revizorskih kuća, kao i stručnjaka iz oblasti fizičke i informacione bezbednosti. Tom prilikom oni su razmenili svoja znanja i iskustva o najrelevantnijim temama iz oblasti sajber kriminala, socijalnog inženjeringa i upravljanja rizicima finansijskog kriminala, digitalne forenzike, ali i opšte bezbednosti.

Predsednik izvršnog odbora Erste Banke, Slavko Carić, zvanično je otvorio ovogodišnju konferenciju, naglasivši da u današnje vreme kompanije, a naročito finansijske institucije značajno ulažu u zaštitu podataka svojih klijenata. „U korak sa razvojem tehnologija, razvijaju se i načini i metode koje prevaranti i koriste i zbog toga je veoma važno da pratimo nove trendove zaštite od sajber kriminala i da ih kontinuirano unapređujemo“, zaključio je Carić.

Darko Šehović, rukovodilac Službe za bezbednost informacija u Udruženju banaka Srbije, govorio je o značaju Finansijskog CERT-a, nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji Republike Srbije. „Pridruživanjem Finansijskom CERT-u banke stiču priliku da formiraju centralnu bazu podataka koja će svim pojedinačnim institucijama pomoći da brže i efikasnije reaguju na sajber incidente“, dodao je Šehović.

Ovogodišnja konferencija je bila prosvećena svim aktuelnim metodama zaštite kada je u pitanju informaciona bezbednost, počevši od digitalne forenzike i načina na koji se prevarantima može ući u trag, preko jedne od trenutno najpopularnijih metoda testiranja bezbednosnih sistema, takozvanog penetrejšn (eng. penetration) testa. S druge strane, oni koji se bave fizičkom bezbednošću imali su priliku da čuju nove informacije o načinima na koji se vrši zloupotreba identifikacionih dokumenata, kao i o značaju podnošenja krivičnih prijava. Učesnici su naročito bili zainteresovani za predavanje na temu bihevioralne analize – modela ponašanja osobe u različitim situacijama na osnovu kojih se vrlo brzo može utvrditi verodostojnost iskaza koju ta osoba iznosi.

Svi govornici i učesnici su se saglasili da je ovakva vrsta saradnje ključna za edukaciju i podizanje nivoa svesti zaposlenih, klijenata i saradnika. Prevare su sve sofisticiranije i sve teže uočljive i upravo kroz pravovremenu razmenu znanja i iskustava svi relevantni akteri mogu da steknu uvid u prakse drugih kompanija i institucija, saznaju za nove metode i budu spremni da adekvatno reaguju ukoliko se sajber napadi dese.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde