Priča dana u svetu: Može li jedna kompanija da „potkopa“ finansijski sistem Kine?

Priča dana u svetskim medijima je situacija sa kineskom kompanijom za razvoj nekretnina Evergrande. 

Ova kompanija pokušava da pribavi novac kako bi podmirila obaveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njene obaveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzrokovati veće rizike za kineski finansijski sistem ako ne budu stabilizovane.

Zašto je Evergrande u nevolji? Evergrande je postala jedna od najvećih kineskih kompanija pozajmljujući više od 300 milijardi dolara. Peking je prošle godine uveo nova pravila za kontrolu iznosa duga velikih investitora, pa su nove mere navele Evergrande da ponudi svoje nekretnine uz velike popuste kako bi osigurali da novac pristiže kako bi se poslovanje održalo. Sada se bori da isplati kamate na svoje dugove.

Ova neizvesnost je dovela do pada cene akcija Evergrandea za oko 85% ove godine. 

ZAŠTO JE PROBLEM OZBILJAN?

Postoji nekoliko razloga zašto su problemi kineske kompanije ozbiljni.

Prvo, mnogi ljudi su kupili nekretnine od Evergrande-a čak i pre početka građevinskih radova. Uplatili su depozite i mogli bi izgubiti taj novac ako kompanija propadne.

Drugo, u riziku su kompanije koje posluju sa njima, poput građevinskih i projektantskih firmi,  koje su u opasnosti od velikih gubitaka koji bi ih mogli naterati u bankrot.

Treći je potencijalni uticaj na kineski finansijski sistem.

„Finansijski pad bi bio dalekosežan. Evergrande navodno duguje novac 171 domaćoj banci i 121 drugoj finansijskoj firmi“, rekla je za BBC Mati Bekink iz Economist Intelligence Unit -a (EIU).

Ako Evergrande ne izvrši obaveze, banke i drugi zajmodavci mogu biti primorani da pozajmljuju manje, što bi dovelo do kreditne krize, jer se kompanije bore da pozajmljuju novac po pristupačnim kamatama.

Kreditna kriza bila bi veoma loša vest za drugu po veličini svetsku ekonomiju, jer kompanije koje ne mogu da se zadužuju teško rastu, a u nekim slučajevima nisu u mogućnosti da nastave sa radom. Ovo bi takođe moglo uznemiriti strane investitore, koji bi Kinu mogli smatrati manje privlačnim mestom za ulaganje novca, piše BBC.

Navodi se i mogućnost uplitanja države kako bi spasila kompaniju, ali “obuzdavanje” ovog duga od strane Pekinga mogla bi se smatrati lošim primerom.

EVERGRANDE U CRTICAMA

Biznismen Hui Ka Jan osnovao je Evergrande, ranije poznat kao Hengda Group, 1996. godine. 

Evergrande Real Estate trenutno poseduje više od 1.300 projekata u više od 280 gradova širom Kine.

Međutim, Evergrande grupacija sada obuhvata daleko više od razvoja nekretnina.

Njihovi poslovi se kreću od firmi koje upravljaju bogatstvom, proizvodnje električnih automobila i proizvodnje hrane i pića. Evergrande poseduje i jedan od najvećih fudbalskih timova u zemlji – FC Guangzhou.

Hui, prema Forbesu, ima lično bogatstvo od oko 10,6 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde