Prvi prodavci u kompaniji Apple koji se pridružuju sindikatu

Radnici kompanija Apple u američkoj saveznoj državi Marilend glasanjem su odlučili da pristupe sindikatu, postavši tako prvi zaposleni u maloprodaji tog tehnološkog diva koji su se sindikalno organizovali u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od stotinu radnika u Tosonu blizu Baltimora „velikom većinom glasalo je za pristupanje Međunarodnom udruženju mašinista i radnika u vazduhoplovstvu“, objavio je sindikat na svojoj internet stranici.

Asocijacija mašinista i vazduhoplovnih radnika jedan je od najvećih industrijskih sindikata u Severnoj Americi, gde zastupa oko 600.000 aktivnih i penzionisanih članova.

Lokalni radnici, okupljeni u Koaliciju organizovanih radnika u maloprodaji, „imaju podršku čvrste većine naših saradnika“, napisali su u pismu izvršnom direktoru Apple-a Timu Kuku.

„Ovo ne činimo zato da bismo bili protiv ili kako bismo stvorili sukob s našom upravom“, napisali su.

Sindikalno organizovanje uzima maha u nekim velikim američkim korporacijama, uključujući Amazon i Starbucks.

Radnici Apple-a u Atlanti koji su nameravali da se sindikalno organizuju povukli su takav zahtev prošlog meseca, kao razlog navodeći zastrašivanje.

Neki trenutni i bivši Apple-ovi radnici su prošle godine počeli da na internetu kritikuju uslove rada u toj kompaniji, koristeći ključnu reč „#AppleToo“, aludirajući na pokret protiv seksualnog zlostavljanja koji se proširio internetom 2017. godine koristeći ključnu reč „#MeToo“.

Kako bi postali važeći, rezultate glasanja u Merilendu treba da potvrdi Nacionalni odbor za radničke odnose.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde