Putin ruskim milijarderima: Patriotizam ispred profita

Foto: Pixabay

Ključne tačke
  • Predsednik Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere da stave patriotizam ispred profita, poručivši im da investiraju u svojoj zemlji kako bi ojačali ekonomiju suočenu sa zapadnim sankcijama.
  • On je pozdravio „cenjenu misiju“ preduzetnika koji su brinuli o svojim radnicima i usmerili svoje talente ne samo ka izvlačenju profita, već i u javnom dobru.
  • Milijarderi Oleg Deripaska, Vladimir Potanjin, Aleksej Mordašov, German Kan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnjikov, Andrej Meljničenko i Dmitrij Mazepin, bili su među prisutnima na skupu, prenosi Reuters.

Predsednik Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere da stave patriotizam ispred profita. Poručio im je da investiraju u svojoj zemlji kako bi ojačali ekonomiju suočenu sa zapadnim sankcijama.

On se lično obratio ruskoj poslovnoj eliti po prvi put od dana kada je poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara prošle godine. Putin im je rekao da njihova uloga nije samo da zarađuju novac već da podržavaju društvo.

“Odgovoran preduzetnik je pravi građanin Rusije, svoje zemlje, građanin koji razume i deluje u njenim interesima“, rekao je Putin.

On ne skriva imovinu u ofšoru, već registruje firme ovde, kod nas, i ne postaje zavisan od stranih vlasti.”

On je pozdravio „cenjenu misiju“ preduzetnika koji su brinuli o svojim radnicima i usmerili svoje talente ne samo ka izvlačenju profita, već i u javnom dobru.

Na skupu su prisutni bili milijarderi Oleg Deripaska, Vladimir Potanjin, Aleksej Mordašov, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnjikov, Andrej Meljničenko i Dmitrij Mazepin. Njihovi interesi kreću se od metalurgije i bankarstva do đubriva, prenosi Reuters.

“Morate delovati odmah”

Putin je rekao da želi da čuje njihove stavove o tome kako izgraditi dinamičniju ekonomiju koja bi dovela do „primetnog poboljšanja kvaliteta života ljudi širom zemlje“.

Iako je dočekan ovacijama, on je dao oštru poruku najbogatijima u Rusiji. Oni moraju više da razmišljaju o potrebama zemlje, a manje o sopstvenom prihodu.

Putin je rekao da je propao pokušaj uništenja ruske ekonomije sankcijama. Ali je dodao da zemlja ne može sebi priuštiti da se opusti.

„Savršeno razumem pretnje koje se dešavaju i ono što nam zlobnici govore, govoreći da će Rusija imati problema na srednji rok. Da, to je pretnja koju moramo da imamo na umu. Pozivam vas da ne čekate da dođu ove negativne posledice ovog srednjoročnog perioda. Morate delovati odmah.”

Kao najjasniji znak rastućih zahteva velikih preduzeća, vlada planira da, suočena sa sve većim budžetskim deficitom, prikupi oko 300 milijardi rubalja (3,9 milijardi dolara). Kao neku vrstu „neočekivanog poreza“.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je da će porez biti postavljen na oko 5% viška profita, prenela je novinska agencija TASS. Namet će zakonski stupiti na snagu od 2024. godine, ali Ministarstvo finansija očekuje da kompanije izvrše plaćanja i ove godine, rekao je on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde