Ne može ruski ugalj, nafta, kavijar, ali mogu ruski dijamanti

Evropska unija (EU) priprema deveti krug sankcija Rusiji, a posle uglja, nafte, zlata, kavijara i votke, na spisku bi se mogla naći još jedna stavka koje do sada (začudo) nije bilo. Ruski dijamanti. Zašto su do sada bili na nazvaničnim listama za sankcije, pa zbog Belgije i Antverpena.

Više od 85 posto neobrađenih dijamanata iz čitavog sveta prođe kroz Antwerpen. U drugi po veličini grad Belgije sliva se drago kamenje iz dalekih rudnika Bocvane, Kanade, Južne Afrike, Angole, ali  i Rusije. Uprkos ratu u Ukrajini koji je zaustavio trgovinu drugim dobrima vrednu milijarde evra, reka dijamanata iz Rusije, istina u nešto manjem obimu, i dalje postojano teče, piše Guardian, a prenosi tportal.

Drago kamenje se uvozi u EU iako je ruska kompanija za rudarenje dijamanata Alrosa pod kontrolom države. Rusija i Jakutija, velika severnosibirska regija u kojoj se nalazi većina rudnika kompanije, zajedno poseduju 66 odsto Alrose.

Izvršni direktor Alrose, Sergej Sergejevič Ivanov, bio je jedan od prvih oligarha koje je SAD sankcionisao prvog dana ruske invazije na Ukrajinu. Njegova oca, Sergeja Borisoviča Ivanova, bivšeg ruskog ministra odbrane, takođe pod američkim sankcijama, Vašington navodi kao jednog od najbližih saveznika Vladimira Putina.

Ime im je nestalo

Kompanija je takođe finansirala izgradnju podmornice B-871 – nazvanu Alrosa – za rusku mornaricu početkom 90-ih. Podmornica se vratila u more u junu nakon osmogodišnje nadogradnje koja je uključivala njeno opremanje krstarećim projektilima Kalibr, izvestila je ruska državna novinska agencija Tass.

U septembru se upravo Alrosino finansiranje gradnje podmornice navodilo kao razlog za stavljanje kompanije na listu za sankcije, ali kad je Brisel izašao sa službenim popisom, njeno ime je nestalo.

Međutim, sada Poljska i baltičke zemlje pritiskaju Brisel da se dijamanti uvrste u sledeći krug sankcija EU-a – deveti – koji je Komisija obećala sprovesti pre kraja godine.

U međuvremenu je SAD zabranio uvoz neindustrijskih dijamanata iz Rusije dok je Velika Britanija sankcionisala Alrosu u martu. Ali niti jedna zemlja nema toliko veliki centar za trgovinu dijamantima kao Belgija.

Ruski dijamanti i problem za Antverpen

U Antwerpenu se trguje dragim kamenjem od 15. veka i to većinom u delu grada koji nosi naziv Dijamantska četvrt. Tamo radi oko 1700 firmi i 4500 trgovaca.

U 2022. trgovina je išla gore-dole, naglo je porasla u junu na 393,8 milijuna evra, a zatim je isto tako brzo pala.

Portparol javno-privatne firme AWDC, koja koordinira trgovinu dijamantima u Antverpenu, Tom Nejs objasnio je da se porast trgovine temeljio na poslovima zaključenim pre rata u Ukrajini. Čim je počeo sukob, zavladala je neizvesnost.

“Tri meseca mala vojska advokata istraživala je ​​jesu li sklopljeni poslovi u redu, je li sve u skladu s promenjivim pravilima u SAD-u i Evropi”, rekao je Nejs.

On kaže da velike kompanije imaju alternative sa dijamantima, ali da je za male trgovce to problem.

AWDC upozorava da je 10.000 radnih mesta ugroženo u slučaju zabrane uvoza ruskih dijamanata iako neki analitičari tvrde da je ta brojka prenaduvana.

Belgijska vlada službeno nije nikad bila protiv uvođenja sankcija na robu kao što su ruski dijamanti. Ipak, kad se Alrosa našla na zadnjem popisu, Belgija je, prema neslužbenim informacijama, bila suzdržana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde