PwC predviđa „Veliki“ oporavak u 2022. Ali do tada…

Global Economic Outlook 2021” predviđa globalni oporavak u narednoj godini uz rekordno brz rast, a nova ulaganja mogla bi označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promena, objavio je PwC.

Do kraja godine ili početkom 2022. globalna ekonomija trebalo bi da se vrati na nivo proizvodnje pre pandemije uz rast od oko 5 odsto, najbrže u ovom veku.

Međutim, uprkos pozitivnim trendovima, PwC ističe da će oporavak biti neravnomeran, a mogao bi biti teži nego što se očekivalo u početku s obzirom na nove mutacije koronavirusa, prenosi Poslovni dnevnik.

Brzina oporavka zavisiće od uspešne i brze primeene vakcine, ali i kontinuiranim prilagodljivim fiskalnim, monetarnim i finansijskim uslovima u većim svetskim ekonomijama.

 “Još jedna ključna tema biće sinhronizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu kroz nastojanja za oporavak i rast, stvarajući prekretnicu u borbi protiv klimatskih promena”, ističe se u izveštaju.

Uprkos predviđenom rastu, narednih tri do šest meseci i dalje će biti izazovno, posebno za zemlje severne hemisfere koje prolaze kroz zimske mesece jer bi mogle biti prisiljene na daljnja lokalizovana ili potpuna zaključavanja na nivou cele ekonomije (poput nedavne odluke za Veliku Britaniju).

„Iako je dobra vest da će se ukupna globalna privreda verovatno do kraja 2021. ili početkom 2022. godine vratiti na nivo proizvodnje od pre krize, prepoznatljiva stavka ‘Velikog’ oporavka je da će biti neujednačen u različitim zemljama, sektorima i za različite nivoe dohotka”, kaže viši ekonomist u PwC-u Baret Kupelian.

On ističe da je, na primer, kineska privreda već nadmašila svoju predkriznu veličinu, ali malo verovatnim smatra da će se druge razvijene ekonomije, posebno ona temeljena na uslugama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španije ili ona usmerena na izvoz kapitalnih dobara, kao što su Nemačka i Japan, oporaviti i do kraja 2021. dostići nivo pre pandemije.

U ekonomijama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Nemačke, predviđa se da će rastuće, ali niži nivo proizvodnje doneti porast nezaposlenosti, a većina rezova pogodiće grupe sa nižim primanjima i dodatno produbiti nejednakosti.

U PwC-u takođe očekuju da će globalno izdavanje zelenih obveznica prvi put premašiti 500 milijardi američkih dolara, kao i da će se apetit investitora nastaviti povećavati u ulaganjima u zaštitu životne okoline, društvenu odgovornost i upravljanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde