Rasprodaja ugostiteljskih objekata u BiH

Poslednji članci iz ove rubrike

Oglasi u Bosni i Hercegovini prepuni su hotela, motela, restorana, roštiljnica, picerija i sličnih ugostiteljsko-turističkih objekata koji su ponuđeni na prodaju i za koje se traže novi vlasnici. 

Cena ugostiteljsko-turističkih objekata zavisi o mnogo čemu – od lokacije do kvaliteta i veličine hotela ili restorana. Ponuđeno ih je više desetina, oglasi su se pojavili uglavnom u proteklih nekoliko nedelja, a većina ih se nalazi u Sarajevu i Banjoj Luci, pišu Nezavisne novine.

Tako je, na primer, moguće kupiti hotel Hayat u naselju Kovači, u Sarajevu, koji košta 4,5 miliona KM (oko 2,3 mil. evra), a ukupna korisna površina obuhvata 2000 kvadratnih metara.

Vlasnici tih objekata ne navode razloge zbog kojih su se odlučili na prodaju, ali postoje tvrdnje da je dobar deo njih prinuđen zbog otežanog poslovanja izazvanog pandemijom koronavirusa.

 “Ovo je katastrofa. Niko ne može niti pretpostaviti koliko će ovo trajati. Cela godina je izgubljena kada je reč o hotelijerstvu i ugostiteljstvu u BiH. Razlog za masovnu prodaju takvih objekata je vrlo jednostavan – ljudi su se finansijski iscrpili i ne vide perspektivu u dogledno vreme”, rekao je za Amir Hadžić, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Kaže se da hotela u oglasima možda i nema previše, ali kafana i restorana ima. 

Hoteli su 2020. godine radili sa 10 odsto kapaciteta, restorani beleže pad prometa, a najlakše su ovu situaciju podneli manji kafići, koji imaju dva-tri radnika, od kojih je jedan vlasnik, pišu Nezavisne novine.

Preporučujemo

Pratite nas