Više
  - Reklama -

  RGZ: U odnosu na mart 2020. dupliran promet na tržištu nekretnina

  Još članaka iz ove rubrike

  Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

  U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

  RGZ-u je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više u odnosu na februar, i 93,9 posto više nego u martu 2020. godine.

  Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je u odnosu na februar za 27,5 procenata.

  Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenata), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji – 23 odsto i u Vojvodini gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

  Gledano na nivou većih gradova, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Gradu Beogradu – 37,1 odsto, zatim u Nišu – 34,2 odsto, i Novom Sadu – 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

  RGZ navodi da je u martu 84 procenata prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

  Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 procenata u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

  U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

  Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

  U poređenju sa februarom ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 procenata, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

  Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći je za 29 procenata u odnosu na februar.

  Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 posto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 procenata.

  Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 procenat.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo