Rimac ulazi na tržište energije

Foto: Rimac Group

Ključne tačke
  • Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sistema skladištenja energije (ESS) s novom markom Rimac Energy.
  • Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%, a istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rešenja.
  • Očekuje se da će se pilot-sistemi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu.

Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sistema skladištenja energije (ESS) s novom markom Rimac Energy, saopštili su iz Rimac Grupe.

Oni dodaju kako ovaj korak predstavlja značajnu prekretnicu za kompaniju, koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi uvodeći inovativne sisteme. „Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rešenjima ovog tipa“, poručuju iz kompanije.

Rimac Energy tim, specijalizovan tim unutar kompanije Rimac Technology, razvijao se tokom poslednjih 18 meseci i danas se sastoji od 60 zaposlenih. Svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

Nova arhitektura baterija

„Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%. Ona istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rešenja.”

Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost. Kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije“, navodi se u saopštenju.

„U Rimcu smo uvek bili motivisani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rešenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sistema, verujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope te ih podići na globalni nivo“, izjavio je direktor Rimac Energyja Vasim Sarvar Dilov.

Puštanje u rad 2024.

Kako se dodaje, Rimac Energy isprva će pružati rešenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podrška elektroenergetskoj mreži. Rešenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u toku.

Otkrivaju kako kompanija trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima. To uključuje pilot-projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije. Te kompanije traže baterijska rešenja za skladištenje energije kao podršku njihovim solarnim elektranama i vetroelektranama.

„Očekuje se da će se pilot-sistemi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji“, poručuju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde