Sandoz ulaže 90 miliona u razvojni centar u Ljubljani

Foto: Envato Elements / gumpanat

Švajcarski proizvođač generičkih farmaceutskih proizvoda Sandoz, koji je deo Novartisa, planira da uloži 90 miliona dolara u uspostavljanje namenskog razvojnog centra Sandoz Biopharma u slovenačkoj prestonici Ljubljani.

Nova lokacija, koja će biti otvorena do 2026. godine, omogućiće otvaranje 200 novih radnih mesta sa punim radnim vremenom i dodatno će ojačati kapacitete kompanije u sveobuhvatnom razvoju lekovitih supstanci i biosimilarnih proizvoda, navodi Sandoz u saopštenju, prenosi SeeNews.

„Novi razvojni centar u Ljubljani će se nadovezati na ove sposobnosti, pomažući Sandozu da zadovolji brzo rastuću globalnu potražnju za biološki sličnim preparatima i da da još značajniji doprinos dugoročnoj održivosti zdravstvenih sistema širom sveta“, rekla je glavna naučna direktorka Kler D’Abro Hailing.

Planirano ulaganje dopunjuje nedavno najavljeno da Sandoz planira da uloži najmanje 400 miliona dolara u novu fabriku za proizvodnju bioloških lekova u Lendavi, u Sloveniji, kao i da proširi svoje razvojne sposobnosti  u svom pogonu u Holzkirhenu, Nemačka.

Ranije ovog meseca, Novartis, vlasnik Sadnoza, je završio prenos imovine u vrednosti od 691,6 miliona evra slovenačke podružnice Lek na svoju drugu lokalnu jedinicu, Novartis Slovenija, kao deo globalnog procesa za izdvajanje Sandoza najavljenog prošle godine.

U Sloveniji Sandoz sada pokriva generičke i slične biološke lekove, dok je Novartis aktivan u oblasti inovativnih lekova. Sandoz će u Sloveniji predstavljati akcionarska društva Lek i Sandoz, dok će Novartis u zemlji biti aktivan preko Novartis Slovenija i Novartis Pharma Services.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde