Srbija ne prolazi grupnu fazu u Kataru, kaže investitor koji je već pogađao

Milovan Miličković
Milovan Miličković
Editor in Chief, Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Investicioni strateg koji je tačno predvideo pobednike dva prethodna svetska prvenstva objavio je koji tim očekuje da će osvojiti trofej na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. u Kataru.

Pobednik će biti Argentina, napisao je u utorak Joakim Klement iz Liberum Capital-a.

Za naše navijače loša vest. Klement predviđa da Srbija neće proći grupu (daje joj se 36% šansi). Proći će Brazil (90%) i Švajcarska (41%). Drugi predstavnik ovog regiona Hrvatska, izgubiće u osmini finala od Španije.

Prema Klementu, Argentina će na turniru 2022. pobediti Španiju u polufinalu i sastati se sa Engleskom u finalu.

Klementovo predviđanje je izvučeno iz matematičkog modela studije Univerziteta u Notingemu koja uzima u obzir ekonomske i klimatske faktore svake zemlje po glavi stanovnika, kao što su bruto domaći proizvod (BDP), stanovništvo i temperatura. U teoriji, podaci pomažu u predviđanju uspeha zemalja u međunarodnim fudbalskim utakmicama zbog implikacija na sportsku infrastrukturu i fond fudbalskih talenata.

Srbija može i „slučajno“ do druge faze

Klement je upozorio da i dalje postoji „element slučajnosti“ i da se neki rezultati mogu zasnivati na sreći. Kada predviđa ishode u grupnoj fazi, Klement kaže da se model oslanja na verovatnoće. „Samo zato što tim ima malu verovatnoću da uđe u nokaut fazu ne znači i da to neće uraditi“, rekao je on. Možemo da se nadamo da se ovo na predstojećem Svetskom prvenstvu, ostvari kada je u pitanju Srbija.

Ako ishodi ne ispadnu kako je predviđeno, Klement ima spremnu odbranu. „Radim u industriji finansijskih usluga više od 20 godina i ako sam jednu stvar usavršio, to je kako pronaći izgovore za pogrešna predviđanja.”

Banke inače znaju da daju sebi oduška i predvide slične stvari. UBS, Goldman Sasch i Mecquori banka pokušale su da predvide pobednike na Svetskom prvenstvu 2014. i 2018., ali nisu uspele. Klement je u belešci napisao da je njegov „skor 100% tačan“, nakon što je predvideo da će Nemačka pobediti 2014, a Francuska 2018.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas