Holandski kralj najavio plan vredan 18 mlrd za one sa niskim i srednjim prihodima

Holandski kralj Viljem-Aleksandar u svom godišnjem obraćanju naciji predstavio je planove holandske vlade da pomogne domaćinstvima koja su pritisnuta rastućim troškovima.

Inflacija, cene energenata i rat u Ukrajini samo su neke od „neizvesnosti“ sa kojima se zemlja suočava, rekao je monarh u svom godišnjem govoru koji se održava svake godine trećeg utorka u septembru. Nakon govora usledilo je objavljivanje budžeta za narednu godinu.

„Ljudi se osećaju nesigurnost kako za trenutnu situaciju tako i tako za dugoročnu budućnost“, rekao je kralj, govoreći na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta. On je obećao paket pomoći od 18 milijardi evra (17,9 milijardi dolara) za pomoć domaćinstvima sa niskim i srednjim prihodima, javlja AP.

Budžetu je posebno nedostajao dogovor o gornjoj granici cene energije koji su političari i energetske kompanije postigli u ponedeljak. Mera postavlja gornju granicu cene gasa i električne energije na osnovu prosečnog korišćenja od januara 2022. Vlada očekuje da će ograničenje uštedeti domaćinstvima u proseku 190 evra (189 dolara) mesečno.

Ekonomija Holandije je porasla za 2,6 odsto u drugom tromesečju 2022. u odnosu na prethodna tri meseca, zahvaljujući ekspozivnom rastu potrošnja domaćinstava uprkos visokoj inflaciji i povećanju kompanijskih investicija.

Ova snažna ekspanzija, neuobičajena za aktuelnu situaciju u EU i evrozoni, iznenadila je ekonomiste koji su očekivali da će rast ostati na približno istom nivou od 0,5 posto kao u prvom kvartalu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde