Najveća izložba dela Save Šumanovića na Kaleidoskopu kulture

Jedinstvena izložba u Srbiji „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”,koja će obuhvatiti najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezati čak četiri zemlje,biće otvorena u subotu, 24. septembra, u 20.22 časa i time označiti početak nedelje vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, Kaleidoskop kulture, jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke i Galeriјu likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

„Ono što je 2016. godine bio san, danas je realnost. Ideja o novim ljudima, prostorima, procesima i programima i povezivanju istih, koja se možda činila nemogućom, danas se vidi upravo na primeru izložbe jednog od najznačajnijih predstavnika srpskog modernizma i to u tri umetničke ustanove istovremeno. To je ozbiljan poduhvat u okviru Kaleidoskopa kulture, koji je na više nivoa prikazao da su takve stvari moguće i to ne samo u Novom Sadu, već i šire, i da to treba da nam bude stalna praksa”, rekla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić, na današnjoj konferenciji za medije.

Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

„Značaj Šumanovićevih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i zbirke modernog slikarstva Galerije Matice srpske bio je nezaobilazan u predstavljanju vrednosti kulturne baštine Novog Sada, u godini kada ovaj grad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Treća karika u izlagačkom konceptu jeste Galerija slika Sava Šumanović u Šidu, bez čije zbirke ne bi mogli da se donesu zaključci o stvaralaštvu ovog umetnika u nacionalnim i internacionalnim okvirima. Program svečanog otvaranja obuhvatiće i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića”, objasnila je autorka projekta Milana Kvas i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ustanove koja je nosilac projekta. Upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović” u Šidu, Jovana Lakić predstavile su postavke u izložbenim prostorima svojih institucija i naglasile značaj ove međumuzejske saradnje.

Najveća izložba dela Save Šumanovića na Kaleidoskopu kulture

„Ovo je lepota Evropske prestonice kulture kao projekta da nam omogući neke stvari koje inače nisu moguće, da nas podstaknemo da budemo bolji i napravimo iskorake koje naša publika i naš grad zaslužuje“, istakla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Od impozantne zbirke umetničkih dela, koja je obeležila nedelju vizuelne umetnosti prošlogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, do bezbednosti i čuvanja tih dela kao najvećeg nacionalnog blaga, DDOR osiguranje je važan akter Trga galerija i zvanično osiguranje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i programskog luka Kaleidoskop kulture, a takođe i partner nedelje vizuelne umetnosti.

„Kada je u pitanju očuvanje kulturnog nasleđa, Unipol, naša matična kuća, pruža podršku inicijativama i projektima u oblasti kulture i umetnosti. Kada se fokusiramo na vizuelnu, Unipol je uspostavio svoj poseban muzej, pod nazivom CUBO, u kojem promovišemo kulturu organizovanjem događaja i izložbi sa različitim tematikama kako bismo zajednici preneli i ovo važno nasleđe i vrednosti Unipol grupe. Uz ovaj projekat, Unipol je podržao izložbe svetski poznatih umetnika, kao što su Mone, Šagal, Renoar, Pikaso, Van Gog, Dali i mnogih drugi. DDOR je prepoznao značaj promocije i podrške umetnosti kroz raznolike inicijative, koje se kreću od otkupa radova mladih autora koji krase naše prostorije do saradnje sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koja je od velikog značaja za naš grad. Podržavajući projekat Kaleidoskop kulture, koji se tradicionalno održava na našem Trgu galerija, želimo da dodatno učvrstimo našu tradicionalnu posvećenost umetnosti i kulturi. Ovogodišnja izložba slika Save Šumanovića, jednog od najistaknutijih umetnika u Srbiji prošlog veka, čini nas izuzetno ponosnim. Svim posetiocima izložbe želim da uživaju u ovim radovima”, rekao je Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti. Više detalja o celom Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde