Šta je „Projekat Betoven“ u koji se ulaže 2,5 mlrd evra?

Foto: ASML / Bart van Overbeeke

Holandska vlada je odredila 2,5 milijardi evra za unapređenje infrastrukture, obrazovanja i stanovanja u regionu Ajndhovena.

Ova odluka nije od onih koje su u “planu i programu” državnih institucija. Odluka je doneta zbog jedne kompanije.

U ovom regionu nalazi se sedište kompanije ASML, a sredstva od vlade imaju za cilj podršku njenom rastu ali, što je najvažnije, i zabrinutosti zbog širenja van Holandije.

ASML je jedan od vodećih proizvođača poluprovodnika, osnovan 1984. godine, sa tržišnom vrednošću od skoro 400 milijardi dolara. Ima preko 40,000 zaposlenih na 60 različitih lokacija u svetu,  a više od polovine zaposlenih je u Holandiji.

Kako će izgledati projekat Betoven?

Ceo projekat se navodno zove „Projekat Betoven“, a očekuje se da će trajati nekoliko godina, prenose mediji. Odluka vlade da investira u region sledi nagoveštaje ASML-a o razmatranju širenja u inostranstvo zbog holandske poslovne klime, koja uključuje propise o radnoj migraciji koji ograničavaju strane talente i probleme sa poreskim popustima za emigrante.

Kao odgovor na moguće planove ASML-a da preseli svoje sedište i izgradi dodatne proizvodne kapacitete u Francuskoj, vlada je pokrenula plan da osigura da ASML ostane u Holandiji i zadrži svoje sedište u zemlji.

„U preduzimanju ovih mera, Kabinet pretpostavlja da će ASML nastaviti da investira i zadrži svoje statutarno, fiskalno i stvarno sedište u Holandiji“, navodi se u saopštenju holandske vlade koje je objavio Reuters.

Dodeljena sredstva biće iskorišćena za unapređenje saobraćajne mreže, uključujući puteve, autobuse i vozove. Pored toga, investicija će podržati tehničko obrazovanje i stručnu obuku kako bi se zadovoljile potrebe ASML-a za kvalifikovanim radnicima. Stambeni projekti su takođe deo plana za prilagođavanje rasta regiona.

ASML je pozdravio najavu vlade i „Projekat Betoven“, naglašavajući važnost povoljnih uslova poslovanja, kao što su dostupnost kvalifikovanih talenata, infrastrukture i stanovanja, za svoje planove širenja u Holandiji. Kompanija je saopštila da se raduje saradnji sa holandskom vladom na finalizaciji donošenja odluka u vezi sa proširenjem.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde