Microsoft razdvaja Teams od Office-a

Foto: Twenty20

Kompanija Microsoft saopštila je da globalno odvaja aplikaciju za poslovne i video poruke Teams od svog Office softvera.

Kompanija je prošle godine razdvojila dva proizvoda u Evropi jer se suočila sa mogućom novčanom kaznom od strane nadzora konkurencije.

Teams su dodati u Office 2017, a Evropska komisija istražuje ovaj potez nakon žalbe rivala Slack-a 2020. godine.

Portparol Microsoft-a rekao je za BBC da su se odlučili na taj potez „da bi se obezbedila jasnoća za naše klijente”.

Oni očekuju i povratnu informaciju Evropske komisije jer sada “pružaju multinacionalnim kompanijama veću fleksibilnost kada žele da standardizuju svoje kupovine u različitim geografskim područjima“, dodali su.

Microsoft je na svom blogu saopštio da će Teams Standalone koštati 5,25 dolara za nove kupce.

Nejasno je da li će odluka kompanije da razdvoji Teams od Office-a biti dovoljna da izbegne antimonopolske optužbe Evropske unije (EU).

2,2 milijarde evra protivmonopolskih kazni

Tokom protekle decenije, Microsoft je dobio 2,2 milijarde evra protivmonopolskih kazni EU zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda zajedno.

Ako bude proglašen krivim za kršenje antimonopolskih propisa, rizikuje kaznu od 10% svog globalnog godišnjeg prometa.

Godine 1998. Ministarstvo pravde SAD je tužilo Microsoft jer je koristio svoju dominaciju na Windows platformi da uguši konkurenciju rivalskih veb pretraživača, podseća BBC.

Kompanija je od tada olabavila kontrolu nad onim što bi proizvođači softvera mogli da instaliraju na svoje proizvode, što je rezultiralo porastom popularnosti rivalskih internet pretraživača.

Nakon što je Teams odvojen od Microsoft 365 i Office Suites-a u Evropi prošlog oktobra, platforma je doživela male promene u veličini svoje korisničke baze, prema podacima kompanije za tržišno obaveštavanje Sensor Tower.

Podaci koje je predstavio Reuters procenjuju da su mesečni aktivni korisnici mobilne aplikacije Microsoft Teams ostali na istom nivou u prva tri meseca 2024. u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde