Šta se dešavalo u Galenici prethodnih 7 dana?

Foto: Galenika

Početkom prošle nedelje u farmaceutskoj kompaniji Galenika započeo je štrajk zaposlenih.

Štrajk je započelo oko 250 radnika kompanije koji su predvođeni sindikatom „Nezavisnost“ tražili povećanje plata od 15-20 odsto za radnike u proizvodnji i deset odsto za zaposlene u propratnim delatnostima.

U narednih nekoliko dana održano je nekoliko rundi pregovora, a kako su saopštili iz kompanije, radi se o 20 odsto ukupnog broja zaposlenih koji su bili u štrajku.

„Galenika u kontinuitetu sprovodi dijalog sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata. Rezultat dijaloga u prethodnih šest godina, od kada je Galenika deo brazilske NC grupe, je da su zarade zaposlenih povećavane svake godine, a u 2023. godini u odnosu na 2022. prosečna zarada zaposlenih je povećana 18 odsto“, navodili su iz kompanije.

Pozivali su zaposlene da se vrate na posao i da će plate biti povećane, ali do dogovora nije dolazilo.

Sindikati su u pregovorima sa menadžmentom odbijali ponuđene predloge jer „nisu adekvatni, precizni i u skladu sa štrajkačkim zahtevima“.

Do dogovora je došlo

Međutim, do dogovora je, izgleda, ipak došlo.

Kako prenose mediji, sinoć je postignut sporazum o prekidu štrajka nakon što je menadžment prihvatio kompromisni predlog.

Kako je objašnjeno, sporazum, koji su potpisali direktor Galenike Rikardo Vian Markes i predsednik Štrajkačkog odbora sindikata Nezavisnost Galenika ad,  predviđa da se svim zaposlenima Galenike isplati „koeficijent 1,0 od februarske zarade, plus koeficijent 1.0 od junske zarade (što je ukupno traženi iznos iz štrajkačkog zahteva, u vrednosti od oko 10 odsto prosečne zarade Galenike i dodatno još 0,5 od januarske zarade 2025. ako se ispuni plan proizvodnje u pakovanjima za 2024.godine“.

Dani provedeni u štrajku će biti plaćeni, iako to nije zakonska obaveza poslodavca, u visini od 100 odsto i to iz dva dela, polovina odmah, na martovsku zaradu i druga polovina čim se bude dostigao propušteni broj pakovanja za dane provedene u štrajku, verovatno na aprilsku ili majsku zaradu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde