Viša sila ili bistar poslovni potez: Kako je tata Star Wars-a postao najbogatiji?

Foto: Twenty20

Ključne tačke
  • Uskoro se navršava deset godina od kada je veliki Džordž Lukas odlučio da se penzioniše. Doduše, ne potpuno, ali prodajom svoje firme Lucasfilm još većoj kompaniji Walt Disney.
  • Činjenica je da je Lukas izuzetno bogat čovek, tačnije, po brojkama, najbogatiji filmski čovek.
  • Danas, sada, ovog momenta, ove sekunde, neko na svetu sigurno kupuje neku sitnicu koja na sebi ima logo Star Wars.

Uskoro se navršava deset godina od kada je veliki Džordž Lukas odlučio da se penzioniše. Doduše, ne potpuno, ali prodajom svoje firme Lucasfilm još većoj kompaniji Walt Disney zvanično se i na papiru povukao iz sveta filma (što u praksi i ne mora da znači, a što će svakako obradovati Star Wars zaljubljenike).

U jedan životni put i karijeru kakva je Lukasova i koja je počela od posete Disneyland-u, pa do prodaje svog rada tom istom Disney-ju 57 godina kasnije, mogli bi da se umešaju pobornici ideja da ’više sile rukovode svetom’ i da ’ništa nije slučajno’. Argument bi bio sasvim na mestu –  od Disney-a počelo, Disney-jem se završilo.

Brzina, četvorotočkaši i garaže

Zapravo, Džordž Lukas je sa roditeljima bio na otvaranju Disneylend-a 1955. i to je bio događaj koji se mladom Lukasu urezao u pamćenje, onaj kreativni deo, i poneo ga je sa sobom u dalju karijeru. U jednom od intervjua je rekao da je verovatno ovaj odlazak u Disneyland u njemu pokrenuo ljubav prema SF-u kao i ideje koje je kasnije pretvorio u filmove, a danas bez dileme mnogi kažu ’u mitove i civilizacijski simbol’. Naravno, misli se na Star Wars projekat koji je obeležio drugu polovinu naučnofantastičnog dela 20-og veka.

Da je tada znao kao jedanaestogodišnji klinac da će tom istom Walt Disney-u 2012. za 4,1 milijardu prodati svoju firmu i višedecenijski rad, verovatno bi mu zvučalo kao SF šala pošto je tada već uveliko bio u velikoj ljubavi sa auto-trkama. Brzina, četvorotočkaši i garaže bili su njegovo interesovanje. Istina, voleo je i stripove i Fleša Gordona. Želeo je da se priključi i američkoj vojsci, ali je zbog previše kazni za brzu vožnju, očekivano, odbijen.

Činjenica je da je Lukas izuzetno bogat čovek, tačnije, po brojkama, najbogatiji filmski čovek. Walt Disney je nedavno objavio da je Lukas prodajom svoje firme danas u plusu 10 milijardi. Misli se na deo akcija je ostavio sebi, pošto je u kešu uzeo 2,1 milijardu.

Brojke kažu i da je najbogatiji selebriti Amerike.

Jedan je od najbogatijih ljudi Silicijumske doline.

Sva prava na Star Wars

Nema sumnje da je sav Lukasov rad doneo novac. Od Američkih grafita koji se smatra najunosnijim filmom (uloženo 770 hiljada dolara, zarada 140 miliona), preko Star Wars trilogije i Indiana Jones filmova u saradnji sa Spilbergom, novac je pratio Lukasov rad, mnogo novca.

Ali, zapravo, sve te milijarde koje se uvećavaju na dnevnom nivou u stvari su rezultat bistrog poslovnog poteza. Za ’tričavih’ pola miliona dolara koje isplatio Fox-u, Star Wars distributeru, Lukas je uzeo sva prava na Star Wars. To praktično znači da od svake prodate sličice, lutke, lutkice, mača ili šlema, Lukas ima procenat. Koliko je ovo finansijski zacementiralo njegove milijarde, toliko je i zanimjiva Fox-ova tadašnja procena da će Star Wars biti, ako ne propast, a ono bar mala zarada.

Samo saberite, koliko vam to od ruke ide napamet, sledeće podatke:

Samo godinu dana posle emitovanja prvog Star Wars filma, 1978. za samo jednu godinu prodato je preko 40 miliona figura i figurica sa oznakom Star Wars, The Power of the Force. Iznos? Preko 100 miliona. Dakle, samo figure i samo 1978.

Ili, 2011. kada nije bilo Star Wars filmova, širom sveta prodato je raznoraznih igračaka i lutki sa logom Star Wars u vrednosti od tri milijarde dolara.

Ove sekunde neko kupuje sitnicu koja na sebi ima logo Star Wars

Danas, sada, ovog momenta, ove sekunde, neko na svetu sigurno kupuje neku sitnicu koja na sebi ima logo Star Wars.

Tako da, oni vičniji analizama poslovnih poteza mišljenja su da je ovo ipak bio izuzetan poslovan potez posle koga je Lukasu nebo jedina granica.

Ta granica što se Džordža Lukasa tiče, njegove zarade i potrošnje poslednjih deset godina, jesu donacije, filantropija, ulaganje u zemlju i posede. Ono što je poznato javnosti, a Lukasovi finansijski glasnogovornici su prilično škrti na rečima, Lukas je davao i daje milione za obrazovanje, borbu protiv raka, muzeje, donacije za razvoj filma i umetnosti. A, što se njega lično tiče i njegovog radnog dana nakon odlaska u penziju 2012, za Telegraph je rekao:

Završio sam sve svoje obaveze. Idem u svoju garažu da se penzionišem i da pravim hobi filmove testesterom i čekićem.“

Džordž Lukas živi u Kaliforniji, u braku je sa Melodi Hobson i imaju osmogodišnju ćerku. Ima i troje usvojene dece.

https://bonitet.com/covek-koji-je-napravio-kuma-i-svi-njegovi-biznisi/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde