Svaki sedmi Švajcarac je milioner

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Nemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu akumuliranom u vrednosti većoj od 16 biliona evra, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta, naglašavajući i daljnje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti lično bogatstvo raslo je u 2020., prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU-a i Švajcarska.

Nemačka prednjači u Evropi s ličnim bogatstvom od 16.400 milijardi evra, a slede Francuska s 12.600 milijardi evra te Britanija i Italija s po 10.000 milijardi evra, pokazalo je istraživanje Redesigning Financial Servicesa (RSF), instituta sa sedištem u Cirihu, prenosi Seebiz.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja Unije i Švajcarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 odsto, dok je lično bogatstvo poraslo za 3,9 odsto, na rekordnih 69 biliona evra.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po proceni autora istraživanja nastaviti.

Švajcarska i milioneri

Prema njihovom izveštaju o bogatstvu u Evropi, Nemačka je beležila i najveći broj milionera, njih 2,9 miliona, a slede Britanija i Francuska s po 2,5 miliona.

Švajcarska pak prednjači po udelu milionera, koji doseže 14,1 odsto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj grupi.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih 10 odsto evropskih domaćinstava otprilike polovina neto evropskog bogatstva. Najbogatijih jedan odsto Evropljana vlasnici su 19 odsto ukupnog bogatstva.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo