Tržište oglašavanja raste uprkos napetostima u svetu

Prihod od oglašavanja porašće ove godine 8,4 odsto uprkos pojačanoj geopolitičkoj napetosti u brojnim delovima sveta i strahu od recesije, pokazale su procene savetodavne firme GroupM.

Procena ovogodišnjeg rasta ne uključuje političko oglašavanje u SAD-u koje bi trebalo da beleži istu stopu rasta i doseći 13 milijardi dolara, izračunao je GroupM, član vodećeg globalnog oglašivača WPP PLC, prenosi SEEbiz.

Procena globalnog rasta niža je za 1,3 postotna boda ali što su očekivali u decembru i predviđa više nego upola slabiji rast nego u 2021. kada je prihod od oglašavanja porastao 22,25 odsto, podstaknut snažnim oporavkom privrede i lične potrošnje od pandemijske krize.

Godina 2021. bila je u tom pogledu „anomalija“, napisali su u izveštaju u decembru, dodavši da sektor obično beleži stope rasta od pet do sedam odsto.

Mala preduzeća će više trošiti

Izvori ovogodišnjeg rasta uključuju nova mala preduzeća, koja će verovatno više trošiti na oglašavanje od prethodnika, kompanije u „novoj ekonomiji i kineske kompanije fokusirane na inostranstvo“, pokazuje izveštaj.

Kočnica će biti posustajanje elektronske trgovine i podizanje kamatnih stopa, napominju u GroupM-u.

„Iako su privreda u celini i okruženje danas negativniji nego u decembru, opšte gledano, ljudi u našem sektoru, a po mom mišljenju i mnogi komentatori, preterano negativno ocenjuju stvarno stanje u privredi“, rekao je novinarima čelnik GroupM-a Britan Viser.

Youtube menja TV

Prihod od oglašavanja na digitalnim platformama trebao bi ove godine porasti 11,5 odsto. U 2021. poskočio je 32 odsto.

Digitalno oglašavanje na platformama činiće ove godine 67 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja, kada se isključi političko oglašavanje u SAD-u, izračunali su u GroupM-u.

Prihod od televizijskog oglašavanja porašće 4,4 odsto, podstaknut oglasima na streaming servisima poput Pluto-a u vlasništvu Paramount Globala i Tubija čiji je vlasnik Fox Corp.

U idućih pet godina prihod od oglašavanja na tv-u trebao bi da stagnira, budući da će mnoge kompanije YouTube sve više koristiti kao zamenu za televiziju, dodaju autori izveštaja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde