Da li će Threads zarađivati više od Twitter-a?

Foto: Youtube screenshots

Ključne tačke
  • Zamišljena kao alternative Twitter-u, Threads je već u prvom danu imala 30 miliona registracija.
  • Threads reklame bi mogle da dodaju 1% do 5% ukupnom prihodu Mete, generišući više od 6 milijardi dolara u najoptimističnijem scenariju, kaže Džastin Piterson, analitičar za istraživanje kapitala u KeyBanc Capital Markets.
  • Ali sve ovo zavisiće od mnogo stvari. Najviše se pominju tvrdokorni korisnici Twitter-a, ali i broj onih koji nemaju aplikaciju na Metinim platformama.

Kao što je najavljeno, kompanija Meta pustila je novu aplikaciju Threads. Zamišljena kao alternativa Twitter-u već je u prvom danu imala 30 miliona registracija,  što joj je dalo kredibilitet kao ozbiljnog kandidata u svetu društvenih medija, piše BBC.

To je, međutim, još uvek mali deo od stotina miliona korisnika Tvitera.

Ali analitičari smatraju da je to znak da Meta ima dobru šansu da pridobije neke od svojih gigantskih preko 3 milijarde korisnika na Facebook-u, Instagramu i WhatsApp-u – i da sa sobom dovede oglašivače.

Na kraju krajeva, Mark Zakerberg, čija je Meta prošle godine ostvarila više od 117 milijardi dolara u prodaji, ima čudovišnu reputaciju kada je u pitanju prodaja reklama – a usput nema očiglednih nedoumica Ilona Maska, koji je prezirao oglašavanje u svojoj kompaniji za električne automobile, Tesla, i tražio je alternativne načine za finansiranje Twittera.

Zakerberg je rekao da u početku neće biti reklama na Threads-u, što je kompaniji dalo vremena da fino podesi aplikaciju, koja omogućava korisnicima da beskonačno listaju kroz postove zasnovane na tekstu.

„Naš pristup će biti isti kao i kod svih ostalih naših proizvoda: prvo učinite da proizvod dobro funkcioniše, zatim da vidimo da li možemo da ga izvedemo na jasan put do milijardu ljudi, a tek onda razmišljajte o monetizaciji“, napisao je on.

Potencijal, ali…

Threads reklame bi mogle da dodaju 1% do 5% ukupnom prihodu Mete, generišući više od 6 milijardi dolara u najoptimističnijem scenariju, kaže Džastin Piterson, analitičar za istraživanje kapitala u KeyBanc Capital Markets.

To nije mnogo, ali je blizu prihoda Twitter-a koji je pre Maskovog preuzimanja 2021. ostvario 4,5 milijardi dolara prihoda od reklama.

Ali sve ovo zavisiće od mnogo stvari. Najviše se pominju tvrdokorni korisnici Twitter-a, ali i broj onih koji nemaju aplikaciju na Metinim platformama. Threads se sada reklamira kao “razumnije, ljubaznije mesto” od Twittera, a u tu borbu uključili su se poznate ličnosti poput Sare Džesike Parker, Šakire, Opre i Kloi Kardašijan.

Pominju se i oglašivači koji će takođe tražiti poverenje da ne troše novac na platformu izlažući ih rizicima povezanim sa pitanjima kao što su dezinformacije i privatnost.

Ali još jedna stvar. Twitter sada razmatra tužbu protiv Mete.

Ilon Mask je rekao da je „konkurencija u redu, ali da varanje nije“.  Meta je u pravnom pismu demantovala tvrdnje da je bivši osoblje Twittera pomoglo u kreiranju aplikacije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde