Da li Norvežani kupuju EPS?

Foto: Envato Elements / iiMOHAMMEDii

Nakon brojnih spekulacija o tome šta će biti sa Elektroprivredom Srbije (EPS), šta znači promena vlasničke strukture, šta će uraditi novi Nadzorni odbor i novi vd direktor, ali i glavnog pitanje da li će se desiti privatizacija, jedan od konkretnijih odgovora u poslednje vreme dolazi iz jedne ambasade.

Priču o tome da Norvežani, koji učestvuju u rekonstrukciji EPS-a, kupuju kompaniju demantovao je ambasador ove zemlje u Srbiji Jern Eugen Jelsta koji je u intervjuu za Danas rekao da “kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za kupovinu Elektroprivrede Srbije”.

“Pre svega, važno je podvući da je trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije rezultat zahteva srpskih vlasti i ukorenjen u našem strateškom partnerstvu….Ono što možemo da uradimo je da vam kažemo šta je uspelo za Norvešku. Ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi”, rekao je Jelsta.

Poboljšanje, a ne prodaja

On kaže da će EPS i dalje biti srpska kompanija, a da trenutno stanje u kompaniji “nije privlačno zapadnim stranim investitorima” s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja.

“Dakle, potrebne su značajne promene kako bi kompanija bila održiva i finansijski stabilna”, kaže ambasador Norveške.

Zadatak norveških predstavnika u Nadzornom odboru EPS-a je “profesionalizacija i efektivnost u cilju povećanja transparentnosti, produktivnosti i integriteta”, kaže Jelsta i  dodaje da se ovde radi o strateškom vođstvu, a ne o tehničkom inženjeringu. “U EPS-u već ima dosta sposobnih inženjera. Štaviše, veoma sam ohrabren kvalitetom članova odbora u EPS-u, kako iz Srbije, tako i iz Norveške, svi su pokazali izuzetna dostignuća kroz svoje karijere.”

Na pitanje da li će Ristad Energy kao konsultant Vlade Srbije, preporučiti privatizaciju EPS-a, Jelsta odgovara je tim te kompanije “fokusiran na poboljšanje performansi kompanije, a ne na njenu prodaju”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Prodace i naše organe samo da njima bude lepo ali nisu krivi ti kleptomani i njihovi satrapi na vlasti nego mi što to trpimo

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde