EPS i zvanično postao akcionarsko društvo

Foto: Envato Elements / chuyu2014

Elektroprivreda Srbije je od utorka 18. aprila i zvanično – akcionarsko društvo. Kako portal N1 saznaje, emitovano je ukupno 36,5 miliona komada akcija, nominalne vrednosti 10.000 dinara po akciji.

Po osnovu promene pravne forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, danas je u Centralni registar hartija od vrednosti upisano ukupno 36.510.509 komada akcija Elektroprivrede Srbije, nominalne vrednosti 10.000 dinara.

Prema ovome, vrednost EPS je 365,1 milijardu dinara, odnosno oko 3,1 milijardu evra.

Akcije su u vlasništvu države.

Podsetimo, Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je na sednici održanoj 4. aprila novi Statut, što je bio osnov da se to preduzeće transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu Republike Srbije.

Inače, radnici Rudarskog basena „Kolubara“ protestovali su u Lazarevcu jer su nezadovoljni zbog promene pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Inicijator radnog tela „Jedinstvo Kolubara“, koje je organizator protesta, Goran Perišić, rekao je da su najviše zabrinuti za radna mesta, ali i rasparčavanje Kolubare i EPS-a.

„Brine nas i što ćemo biti samo proizvođači a ne trgovci, tako bi i računi za struju skočili, ti koji trguju bi diktirali cenu struje“, rekao je Perišić.

Vlasti: Nema privatizacije EPS-a

Takođe, politička platforma Solidarnost je pokrenula peticiju protiv privatizacije Elektroprivrede Srbije „EPS je naš“, zbog, kako su naveli, transformacije tog preduzeća u akcionarsko društvo.

Akciju su pokrenuli i zbog, kako su naveli, otvaranja mogućnosti za dalje rasparčavanje i privatizovanje delova ovog javnog preduzeća.

Vlasti uveravaju da do ovoga neće doći, a ministarka Dubravka Đedović je rekla da promena pravne forme nema nikakve veze ni sa privatizacijom, niti sa viškom zaposlenih i da privatizacije neće biti.  “Suština promena da se pokaže da država može biti vlasnik EPS-a, kao profitabilne kompanije,” rekla je i najavila da se za taj cilj “pravi ljudi traže i van granica zemlje”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde