EPS više nije javno preduzeće

Foto: EPS

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je novi statut, čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom,” navode u saopštenju.

“Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija, u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika,” kažu u ministarstvu.

Takođe je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom, kao i da nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

“Promena pravne forme donosi uređenje odnosa države i upravljanja. Statut predviđa da osnivač, Vlada Republike Srbije, imenuje Skupštinu društva. S obzirom na to da je osnivač jedini akcionar, Skupština je jednočlana i ona imenuje Nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti,” navodi se u saopštenju.

Kako se bira direktor?

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Takođe, Nadzorni odbor imenuje sedam članova Izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor. Izvršni direktori, između ostalog, organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

Nigde se ne pominje konkurs, a po Zakonu o preduzećima to nije obaveza. Prvi uslov za generalnog direktora, piše Danas, prema novom statutu je da „ima najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima koji su povezani sa poslovima Društva“.

Drugi uslov je veoma uopšten da „poznaje oblast korporativnog upravljanja“, a dalje slede uobičajeni uslovi, da nije osuđivan na kaznu zatvora dužu od šest meseci, da nije na obaveznom psihijatrijskom lečenju ili lečenju od alkohola ili zbog narkomanije, kao i da nema zabranu obavljanja dužnosti.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija za list ukazuje primećuje da deluje kao da je usvajanje statuta više političko nego pravno ili ekonomsko pitanje.

„Država je donela strategiju upravljanja društvima u državnom vlasništvu, a u procesu je izrada zakona o preduzećima u državnom vlaništvu. Strategija predviđa usvajanje direktora na konkursima. Dakle ovaj statut nije u skladu sa startegijom i zakonom ako bude donet.”

Stiče se utisak da je ovo doneto na brzinu da bi se izbegla situacija u kojoj je na čelu EPS-a čovek kome je istekao mandat“, napominje Minić.

Koja je vrednost EPS-a?

Osnivačkim aktom i statutom, u koje je Bloomberg Adria imala uvid, načinjen je prvi korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja. 

U osnivačkom aktu preduzeća se navodi da je ukupan registrovani osnovni kapital društva 365 milijardi dinara (oko 3,1 milijarde evra). Posle promene pravne forme ukupan akcijski kapital društva iznosi 365 milijardi dinara. Osnovni kapital društva je 100 odsto akcijski kapital i podeljen je na 36.510.509 običnih akcija sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrednosti od 10.000 dinara.

U plusu 55 miliona evra

U međuvremenu EPS je saopštio da je u trgovini strujom na slobodnom tržištu u ovoj godini, u plusu 55 miliona evra, što je pet miliona evra više od planiranog.

Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Ističe se da i proizvodni sektor EPS-a može da se „ponosi tromesečnim podacima. U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde