Otkud Leonardo Dikaprio na suđenju za pranje novca i mito?

Foto: Youtube screenshot

Ključne tačke
  • Leonardo Dikaprio svedočio je u ponedeljak ujutru na saveznom sudu u okviru suđenja koje uključuje međunarodno pranje novca i mito. Ali i jedno poznatog rep umetnika.
  • Prakazrel „Pras“ Mišel – jedan od osnivača legendarne hip-hop grupe iz 1990-ih, The Fugees – optužen je da je novac od odbeglog malezijskog finansijera usmeravao preko donatora u kampanju Baraka Obame za reizbor 2012. godine.
  • Veza glumca Leonarda Dikaprija sa slučajem potiče iz njegove dugogodišnje veze sa Louom, koji je bio jedan od glavnih finansijera filma Vuk sa Volstrita.

Leonardo Dikaprio svedočio je u ponedeljak ujutru na saveznom sudu u okviru suđenja koje uključuje međunarodno pranje novca i mito. Ali i jednog poznatog rep umetnika.

Prakazrel „Pras“ Mišel je jedan od osnivača legendarne hip-hop grupe iz 1990-ih, The Fugees. On je optužen da je novac od odbeglog malezijskog finansijera usmeravao preko donatora u kampanju Baraka Obame za reizbor 2012. godine. Pet godina kasnije, tužioci tvrde da je pokušao da uguši istragu o tom istom finansijeru pod administracijom Donalda Trampa.

Taj ‘finansijer je’ Lou Taek Jho, obično poznat kao Džo Lou. On je optužen da je rukovodio međunarodnom šemom pranja novca i podmićivanja. Ta šema je ukrala milijarde iz malezijskog državnog investicionog fonda poznatog kao 1MDB.

Finansijer “Vuka sa Volstrita”

Veza glumca Leonarda Dikaprija sa slučajem potiče iz njegove dugogodišnje veze sa Louom, koji je bio jedan od glavnih finansijera filma „Vuk sa Volstrita“. Lou je trenutno u bekstvu, ali je ostao pri svojoj tvrdnji da je nevin u celom slučaju, piše Guardian.

Prema optužbama, Mišel je u suštini postao kanal za Louove opljačkane milione i njegove pokušaje da utiče na američku vladu. Tužioci navode da je od juna do novembra 2012. Lou uputio više od 21,6 miliona dolara da se prebace sa stranih entiteta na Mišelove račune kako bi novac usmerio na predsedničke izbore 2012.

Dikaprio je svedočio da je upoznao Loua i sprijateljio se sa njim na rođendanskoj zabavi u Las Vegasu 2010.

Leonardo DiKaprio: „Imao sam utisak da je veliki biznismen”

„Imao sam utisak da je veliki biznismen sa mnogo različitih veza u Abu Dabiju i Maleziji“, rekao je on.

48-godišnji dobitnik Oskara je mirno odgovarao na pitanja na klupi za svedoke – povremeno se oslanjajući na nejasno sećanje na neke detalje i datume. Pored veze sa Louom, Dikaprio je rekao da poznaje optuženog Mišela od 1990-ih kada su se sreli u bekstejdžu posle koncerta Fugeesa.

Lou je bio poznat po tome što je svojim privatnim avionom organizovao raskošne žurke sa zvezdama i grupne odmore na događajima poput Svetskog prvenstva u Brazilu. Dikaprio je ispričao jednu posebnu zabavu koja je uključivala let u Australiju na proslavu Nove godine, zatim let u Las Vegas na proslavu drugi put u jednom danu. Mišel je bio prisutan na nekim od ovih putovanja, rekao je Dikaprio.

Lou je postao redovni saradnik DiKapriovoj dobrotvornoj fondaciji i na kraju je Lou izneo ideju da obezbedi primarno finansiranje za “Vuka sa Volstrita”.

Obama i donacije

Dikaprio je rekao da je njegovo finansiranje i legitimitet pažljivo provere pre nego što je stupio u poslovni odnos.

„Moj tim i moj studio su mi dali zeleno svetlo“, rekao je on. „Bio je legitimna poslovna osoba koja je želela da investira u film.“

Dikaprio se takođe prisetio „ležernog razgovora” sa Louom u kojem mu je Lou rekao da namerava da da veliki doprinos Obaminoj kampanji za reizbor.

„Bila je to značajna suma – nešto u vrednosti od 20-30 miliona dolara“, rekao je on. „Rekao sam: ‘Vau, to je mnogo novca!’

Posle Dikaprija, više svedoka je svedočilo je da im je Mišel prišao kako bi dali doprinos Obaminoj kampanji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde