O uspesima i padovima: 5 filmova o poslovnom svetu koji će vas zaintrigirati

Ako ste zainteresovani za svet biznisa, velike su šanse da ste već i sami uveliko počeli da pretražujete filmove koji se bave upravo ovom tematikom. I, dok “The Wolf of Wall Street”, “Wall Street – Money Never Sleeps” i “The Social Network” iskaču kao klasici, predlažemo još 5 nezaobilaznih naslova koje morate da pogledate ukoliko vas interesuje ova tematika. 

The Founder – kako je nastao McDonald’s

Sledivši stope Vuka sa Volstrita, film “The Founder” Džona Lija Hankoka donosi nam još jedan biografski film o usponima i padovima iz sveta biznisa. Ovo ostvarenje pripoveda priču o Reju Kroku (fenomenalni Majkl Kiton) – putujućem prodavcu koji je McDonald’s uspeo da pretvori u giganta brze hrane koji je i dan danas.

Teško je navijati za Reja Kroka, ali nemoguće je ostati ravnodušan prema njegovoj priči. Doduše, iako film uzima određene umetničke slobode, ne državši se čvrsto svih činjenica iz realnog života, ova mračna i povremeno inspirativna priča o američkom snu pokazuje kako nijedna korporacija koja je došla do samog vrha lanca ishrane do njega nije stigla bez kršenja određenih principa.

Thank You For Smoking – urnebesna satira o industriji duvana

Ako volite filmove sa nedopadljivim glavnim junacima, onda je “Thank You For Smoking” pravi izbor za vas. Zasnovan na romanu Kristofera Baklija, a u režiji Džejsona Rajtmana, ova drama sa neočekivanim momentima komedije donosi priču o industriji duvana i Niku Nejloru (Aron Ekhart), njenom nesimpatičnom i prevrtljivom zastupniku koji se, moralno gledano, verovatno nalazi na pogrešnoj strani.

Naš glavni junak je neočekivani spin doktor, a uz satirični pogled na marketing, manipulaciju i pregovaranje, ovo dugometražno ostvarenje iz različitih uglova istražuje poveznice između negativnog publiciteta, prodavanja praznih priča i koraka koji su neophodni da bi se postigao određeni cilj. Uz odličnu postavu koju, između ostalog, čine i Dž. K. Simons i Vilijam H. Mejsi, “Thank You For Smoking” pružiće vam jednostavan, a opet inteligentan i emotivan narativ smešten u središte jedne od najdugotrajnijih industrija na svetu.

Arbitrage – triler iz sveta hedž fondova

Film “Arbitrage” iz 2012. godine donosi hičkokijanski triler pravo iz sveta hedž fondova, magnata i tajkuna. Prativši Ričarda Gira u ulozi Roberta Milera, izuzetno bogatog poslovnog čoveka koji svoj 60. rođendan i konačni odlazak u penziju slavi sa naizgled savršenom porodicom, preokret nastaje kada na površinu isplivaju tajne spremne da ugroze kako njegovu karijeru, tako i njegov privatni život.

Istražujući različite procese iza finansijskih zločina i poteškoće da im se uđe u trag, ovaj film Nikolasa Džareckija analizira cenu potrebnu za put do vrha. Milerov lik je intrigantan koliko i prevrtljiv, a analiza karaktera jednog mafijaša visokog profila i više nego gladnog moći gleda se širom otvorenih očiju.

The Big Short – spirala užasa na tržištu nekretnina

Režiser Adam MekKej uveliko je poznat po svojim satiričnim ostvarenjima. U opus mu se, zbog toga, savršeno uklapa i “The Big Short” – film koji na kritičan i duhovit način pripoveda o ekonomskoj krizi iz 2008. godine. Prativši pad američke ekonomije i grupu investitora koja je uprkos predviđanjima uspeva da profitira od tržišta nekretnina, MekKej nas vodi kroz spiralu milih i nemilih događaja sa potencijalno užasavajućim posledicama.

Uz često probijanje četvrtog zida, “The Big Short” direktno se obraća publici, usput nudivši i ekonomsku analizu kolateralnog duga i koncepta uzimanja hipoteka. Tako uz izvrsnu glumu Kristijana Bejla, Rajana Goslinga, Stiva Karela i Breda Pita dobijamo i neverovatno koristan film za sve one koji tek počinju da ulaze u svet investiranja, obojen oštrim i nekonvencionalnim nijansama komedije.

Uncut Gems – o anksioznosti poslovnog rizika

Pojavivši se 2019 godine, film “Uncut Gems” u režiji braće Safdi uspeo je da dokaže tri stvari: da Netflix i te kako može da producira kvalitetan sadržaj, da je Adam Sandler mnogo više od glumca sposobnog jedino za komedije i da je trgovina možda i jedno od najopasnijih zanimanja koje postoji. Posebno kada je u pitanju izuzetno skupa roba i tržište dijamanata.

Promatrajući psihologiju iza ulaženja u rizike, poslovne, kako i privatne, Uncut Gems je adrenalinska bomba koja publiku dovodi na ivicu anksioznosti, ne puštajući je usput da dođe do daha. Kroz priču Hauarda Ratnera, njujorškog juvelira čiji život zavisi od jedne jedine prodaje, pred nama je priča o kockanju u biznisu, zavisnosti od profita i jurenju savršene prilike da se ostvari šansa života. Ovaj krimi triler vas neće ostaviti ravnodušnima, a nateraće vas, verovatno, i na preispitivanje sopstvenog biznis plana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde