Zašto Hrvati beleže rekorde u potrošnji?

U Hrvatskoj je 30.jula zabeležen rekord u potrošnji kada je izdato računa u vrednosti 926 miliona kuna (123 miliona evra), što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije, piše Dnevnik.hr.

Tokom pandemijske 2020. godine građani su uštedeli više od dve milijarde evra pa sada troše, ističu ekonomisti.

“Na neki način su čekali da prođe ta neizvesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njen značajniji rast pozitivno deluje i na stanje u državnom budžetu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka”, objasnila je ekonomistkinja Iva Tomić.

U prvoj polovini godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vreme lani, a posebno dobro idu oni najluksuzniji – na primer, prodato je dvostruko više Porschea, navodi portal.

Raste i prodaja stanova uprkos trendu rasta cena, pa se prodaju i oni čija cena ide preko 4.000 evra po kvadratu. 

“S obzirom da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagođavanja, niz odricanja i gubitaka očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo da konzumiramo sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije”, komentariše psihološkinja Ella Selak Bagarić.

Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje pa su nakon dugo vremena u junu počeli rasti i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnog telefona.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde