Da li dolazak Atinske menja stvari za Beogradsku berzu?

Nedavno je objavljeno da će Atinska berza ATHEX postati suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.

Kako za Novosti kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze čin promene vlasništva sam po sebi ne bi doneo ništa, da u ovom slučaju novi akcionar nije tako velika i cenjena berza.

„To je glavni kvalitet u toj transakciji. Otvaraju se vrata za tehnološku migraciju na zajedničku platformu. To će značiti da se srpsko tržište kapitala, za one kompanije koje se budu odlučile da kapital prikupljaju na Beogradskoj berzi, biti dostupne globalnoj investicionoj javnosti“, dodaje Krneta.

Prema rečima brokera Nenada Gujaničića Beogradska berza se već godinama nalazi u teškoj strukturnoj krizi, tako da ovo “teško da može značajnije da promeni situaciju.”

“Najveći problem domaćeg finansijskog tržišta je činjenica da je berza u potpunosti marginalizovana i mora suštinski da se promeni njen položaj kako bi uopšte mogli govoriti o zaokretu višegodišnjeg negativnog trenda,” kaže on.

Beogradska berza će u narednom periodu pristupiti trgovačkoj platformi na kojoj već rade Atinska i Kiparska berza, čime će se unaprediti likvidnost i raspon usluga, kažu sa Beogradske berze. Sam proces, prelazak na zajedničku paltformu, mogao bi da traje i do godinu dana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde