Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze

Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.

„Atinska berza udružuje snage sa Beogradskom berzom kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“, saopštio je BELEX.

Saradnja dve berze, kako je saopšteno, bazira se na dva principa: zajedničkom ubeđenju da bi ova tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i na zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

„U ovom kontekstu, Atinska berza je sprovela sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24% ukupnog broja akcija Beogradske berze. Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze“, ističe se u saopštenju.

Na taj način će, ističe se, svi učesnici na tržištu imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

„U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije – Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi“, dodaje se u saopštenju.

Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze je izjavio da ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo.

„BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže”, istakao je Lazaridis.

Prema rečima Siniše Krnete, direktora Beogradske berze, ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspešne saradnje i rastućih poslovnih veza između Atinske i Beogradske berze.

„Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike”, naveo je Krneta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde