Zašto je premijer Indije interesantan direktorima giganata?

Foto: Youtube screenshot / CBS News

Izvršni direktori Apple-a, Alphabet-a i Microsoft-a prošle nedelje razgovarali su s čelnikom Indije, koji je bio u SAD-u kako bi se sastao s predsednikom Bajdenom, kao i s drugim političkim i poslovnim čelnicima.

Direktori tehnoloških divova proveli su više od sat vremena s premijerom Narendrom Modijem u Beloj kući u petak, razgovarajući o mogućnostima i izazovima ulaganja u Indiji. Ranije se Modi sastao s direktorom Tesle, Ilonom Maskom.

Nakon završetka sastanka u Beloj kući, izvršni direktor Apple-a Tim Kuk rekao je za CNBC da Indija predstavlja “veliku priliku”. Na pitanje hoće li Apple tamo nastaviti sa širenjem, ukazao je na dve maloprodajne trgovine koje je kompanija nedavno otvorila u Indiji.

Bila je to prva državna poseta SAD-u za Modija, koji je postao premijer 2014. Nakon sastanka u petak, Bela kuća je rekla da će Google sarađivati s Indijskim institutom za nauke na otvorenom izvoru govornih podataka za modele veštačke inteligencije (AI).

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman takođe je bio u Vašingtonu na događaju. Dvoje ljudi koji su upoznati s tim rekli su da su Altman i Modi razgovarali o mogućnostima saradnje na polju AI.

Hemant Taneja, izvršni direktor kompanije rizičnog kapitala General Catalyst, prisustvovao je okruglom stolu. Pre sastanka, podelio je s CNBC-jem svoje namere da pronađe usklađenost u naporima da se pojednostave pravila prenosa tehnologije između SAD-a i Indije, koja je prestigla Kinu kao najmnogoljudniju zemlju na svetu. Odnosi SAD-a i Kine postali su sve zategnutiji u poslednjih nekoliko godina.

“Nalazimo se u digitalnom hladnom ratu s Kinom, a ovaj će pristup u konačnom podstaknuti atmosferu povećane saradnje”, rekla je Taneja.

Velike poluvodičke kompanije poput Microna i primenjeni materijali iskoristio je Modijevu posetu kao priliku za objavu planova za značajna ulaganja u Indiju. Micron namerava da otvori pogon u Modijevoj rodnoj državi Gujarat dok šira industrija čipova traži načine za diversifikaciju svog lanca snabdevanja. Lam Research otkrio planove za obuku 60.000 indijskih inženjera.

Pristup visokokvalifikovanoj radnoj snazi i zastareli zakoni o radu izazov su za američke kompanije kada je u pitanju zapošljavanje osoblja u Indiji.

“Naše kompanije u Indiji s vremenom su imale poteškoća s regulatornom nesigurnošću, kao i izazovima u preseljenju ili otpuštanju zaposlenih”, rekao je Kenet Džaster, bivši američki ambasador u Indiji. Džaster, koji je sada istaknuti saradnik u Veću za spoljne odnose, rekao je da je i dalje optimista, dodajući da se Indija obavezala da će olakšati proces poslovanja stranih kompanija, prenosi SEEbiz.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde