12 kompanija iz Srbije na SEE TOP 100 listi

Prema 14. izdanju SEE TOP 100 koje je objavio SeeNews, 12 srpskih kompanija nalazi se na list 100 najvećih u Jugoistočnoj Evropi.

Kako se navodi, kombinovani prihod sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pao je u 2020. godini za sedam odsto, na 120 milijardi evra.  Treba napomenuti, da banke, posrednici u ulaganju, osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi za nekretnine isključeni su iz rangiranja, jer ukupni prihod nije tačan pokazatelj njihovog učinka.

Najbolje rangirana srpska kompanija je JP Elektroprivreda Srbije na 8. mestu, sa prihodima od 2,6 milijardi evra u 2020. godini.

Na listi su i Naftna industrija Srbije na 22. mestu, sa prihodom od 1,4 milijarde evra, Delhaize Srbija na 48. mestu sa 964 miliona evra prihoda, Telekom Srbija na 60. mestu sa 823 miliona evra prihoda i Tigar Tyres na 63. mestu sa 816 miliona evra prihoda.

Automobilski proizvođač Dacia i dalje zauzima prvo mesto, sedmu godinu zaredom, iako su joj prihodi smanjeni za 26 odsto godišnje i iznose 3,8 milijardi evra.

„Po prvi put otkako je SeeNews, pre petnaest godina počeo da objavljuje svoju rang listu najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, veleprodajne i maloprodajne kompanije prestigle su naftni i gasni sektor, čime su postale lideri po ukupnim prihodima, dobiti i broju kompanija koje se rangiraju. Snažan učinak sektora rezultat je naglog porasta e-trgovine zbog ograničenja kretanja ljudi povezanih s pandemijom, lakših procesa plaćanja putem interneta i razvoja novih mogućnosti finansiranja“, rekla je glavna urednica SeeNews-a Nevena Krasteva.

SEE TOP 100 je godišnja rang lista najvećih kompanija Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima za fiskalnu godinu, koja se završila 31. decembra 2020. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde