Airbnb realizovao prvu akviziciju kao javna kompanija

Foto: Airbnb

Airbnb je realizovao svoju prvu akviziciju kao javna kompanija, u ugovoru procenjenom na nešto manje od 200 miliona dolara, rekli su izvori upoznati s ugovorom za CNBC.

Startap koji Airbnb kupuje zove se Gameplanner.AI, koji je u „stealth modu“ od svog osnivanja 2020. Startapi u stealth modu rade izvan očiju javnosti iz raznih razloga, kao što je zaštita intelektualnog vlasništva ili izbegavanje ometanja, prenosi Seebiz. Gameplanner.AI će ubrzati neke od Airbnb-ovih AI projekata, kažu u kompaniji.

Suosnivač Gameplanner.AI je Adam Čejer, jedan od osnivača Siri. Kada je Siri prodat kompaniji Apple, radio je zajedno sa Stivom Džobsom. Čejer je kasnije suosnovao Viv Labs, koji će postati temelj za Samsung-ovog glasovnog asistenta.

Izvršni direktor Airbnb-a Brajan Česki rekao je da će generativna veštačka inteligencija radikalno promeniti platformu i da želi da je koristi kao „putnog recepcionara“ koji s vremenom uči o korisnicima i poboljšava njihova iskustva putovanja — na primer, spajanje korisnika s pravim sobama ili kućama.

Prva akvizicija od 2019.

Ovaj je posao prva Airbnb-ova akvizicija od 2019. i mogla bi probuditi zanimanje Wall Streeta o tome menja li se Českijeva strategija spajanja i preuzimanja, što bi Airbnb potencijalno učinilo privlačnijom akvizicijom. Kompanija je profitabilna prema GAAP osnovi i držala je 11 milijardi dolara u gotovini i likvidnoj imovini do kraja septembra.

Ova informacija dolazi nakon još jedne slične. Google pregovara o ulaganju stotina miliona u još jedan startap za veštačku inteligenciju, Character.AI, koji je u martu prikupio 150 miliona dolara uz procenu od 1 milijarde dolara u rundi finansiranja. Startap omogućuje ljudima stvaranje virtualnih likova ili razgovor s AI verzijama slavnih osoba poput Ilona Maska ili Alberta Ajnštajna, piše CNBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde