Alaska Air kupuje Hawaiian Airlines

Foto: Alaska Air

Alaska Air dogovorio je kupovinu Hawaiian Airlines za otprilike milijardu dolara, prenose američki mediji. Uz to dolazi i oko 900 miliona dolara duga Hawaiian Airlines koji će biti otkupljen.

Ove dve kompanije su decenijski rivali među “malim” avio kompanijama, a ovo je prilika da se izbore sa “velikima” na sve izazovnijem tržištu.  

Predloženi sporazum bi ujedinio prevoznike koji uglavnom opslužuju destinacije u pacifičkom regionu i obavljaju konkurentske letove za Havaje. Kako je saopšteno, avio-kompanije će zadržati svoje zasebne brendove.

„To je korak promena za nas“, rekao je izvršni direktor Alaska Air Ben Minikuči. „Bićemo očigledan tržišni lider na Havajima… I verujemo da program lojalnosti koji možemo da ponudimo čini Aljasku pravim izborom u konkurenciji između velike četvorke.“

Predloženo spajanje će testirati spremnost antimonopolskih vlasti da omoguće dalju konsolidaciju među avio-kompanijama. Nakon talasa dogovora, četiri velika američka prevoznici čine oko 80% domaćeg tržišta, što manje avio-kompanije kažu da im otežava konkurenciju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde