AstraZeneca prvi put kupuje kompaniju koja razvija vakcine

Foto: Twenty20

Farmaceutska kompanija AstraZeneca odlučila je da po prvi put kupi kompaniju koja razvija vakcine.

U ugovoru od 1,1 milijardu britanski proizvođač lekova pristao je da preuzme kompaniju Icosavax iz Sijetla, koja razvija potencijalnu vakcinu za dve uobičajene respiratorne bolesti.

Ovim AstraZeneca proširuje posao sa vakcinama i imunoterapijom koji je uspostavila tokom pandemije Covida.

Vodeći proizvod američke firme cilja na dve bolesti – respiratorni sincicijski virus (RSV) i humani metapneumovirus (hMPV) – koje izazivaju teške bolesti i hospitalizaciju kod odraslih starijih od 60 godina i ljudi sa hroničnim oboljenjima kao što su kardiovaskularne, bubrežne i respiratorne bolesti.

Njihove vakcine sada su u trećoj fazi koja će uključiti između 20.000 i 30.000 dobrovoljaca.

GSK, Pfizer i Moderna u istom poslu

AstraZeneca prati poteze svojih rivala na istom polju, pa su tako britanski rival GSK i američka firma Pfizer lansirali ove godine vakcine protiv RSV-a. Očekuje se da će GSK lek, nazvan Arexvy, koji je odobren u SAD u maju i u Velikoj Britaniji u julu, doneti više od milijardu funti prihoda u prvoj godini na tržištu, što ga čini „blokbaster drogom“.

Kompanija Moderna čeka regulatorno odobrenje u SAD i EU za svoju RSV vakcinu, koja je zasnovana na mRNA tehnologiji koju je koristila za onu protiv Covida. Takođe testira kombinaciju i nada se da će imati trostruku vakcinu protiv gripa, Covida i RSV spremnu za 2026.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde