Bila je ovo dobra godina za Marka Zakerberga

Foto: Meta

“Bila je to „godina efikasnosti“ za Metu (ranije poznat kao Facebook), i to veoma dobra. Nakon loše 2022. godine u kojoj je tržišna vrednost kompanije sa sedištem u Kaliforniji pala za oko 600 milijardi dolara, a njene akcije pale za 65%, Meta se vratila. Akcije su ove godine porasle za više od 170%, a Wall Street je siguran da najbolje tek dolazi”, piše CNN.

Čak i izvršni direktor Mark Zakerberg, koji je kritikovan 2021. i 2022. jer je udaljio kompaniju od svog osnovnog poslovanja Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a i okrenuo se metaverzumu, imao je sreće u ovom preokretu.

Pa šta se promenilo, pita se CNN.

Štednja na metaverzumu

Meta se ove godine odlučila za štednju umesto da troši na metaverzum.

Kompanija je otpustila više od 20.000 zaposlenih u četiri kruga otpuštanja počevši od kraja prošle godine. Meta je saopštila da su otpuštanja bila vezana za efikasnost, pokušaja da se oporavi od stalnog pada prihoda i velikih gubitaka u svojoj diviziji Reality Labs.

Mark Zakerberg je takođe preuzeo odgovornost za prekomerno zapošljavanje ranije tokom pandemije, kada je postojala snažna potražnja za proizvodima kompanije i onlajn oglašavanjem, koja je nešto opala kada se svet ponovo otvorio. Uz sve to, cash flow se stabilizovao.

Razlog tome je povećani prihodi od reklama. Oglasi na Meta platformama su porasli u trećem kvartalu za 31% u odnosu na godinu dana ranije.

Meta planira rast, ali sa oprezom

Kompanija je takođe uspela da dobije nove korisnike, unovčila svoju funkciju Reels na Instagramu i uspešno je pokrenula Threads, koji će biti lansiran i u Evropskoj Uniji sledeće nedelje.

Zakerberg je najavio da će sledeće godine potrošiti više zapošljavajući više i preusmeravajući se na širenje u veštačku inteligenciju.

Iako se to nije svidelo investitorima sa Wall Street-a, analitičari smatraju da je time jasno da Meta i Zakerberg planiraju da nastave rast. Ali sada mnogo opreznije kada je upravljanje novcem u pitanju, piše CNN.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde