Australija izdvaja 10 mlrd dolara za olakšice troškova života

Foto: Envato Elements / robertovivancos

Australijska laburistička vlada levog centra saopštila je da će u budžetu izdvojiti 14,6 milijardi australijskih dolara (9,84 milijarde dolara) tokom četiri godine za olakšice za troškove života porodica i preduzeća. Taj novac, kako je vlada obećala, neće podstaći inflaciju.

Plan je osmišljen da direktno ublaži pritiske na cene i inflaciju, koja se smanjila u prvom kvartalu, ali je i dalje blizu 30-godišnjih maksimuma od 7,0%.

„Centralni deo budžeta… biće olakšanje troškova života koje ne doprinosi inflaciji“, rekao je blagajnik Australije Džim Čalmers u saopštenju.

Vlada će u budžetu predstaviti finansijsku pomoć za više od 5 miliona porodica sa niskim primanjima, malih preduzeća i penzionera koji se bore sa visokim računima za struju.

Čalmers je više puta izjavljivao da će njegov budžet biti ograničen na potrošnju kako ne bi doprineo inflatornim pritiscima, a istovremeno je doneo i olakšanje, nakon što je Banka rezervi Australije povećala kamatnu stopu.

Banka je u petak upozorila da su rizici po inflaciju povećani zbog niskog rasta produktivnosti, rasta cena energenata i rasta zakupnina.

Najnovije mere olakšice dolaze nakon što je vlada izdvojila 11,3 milijarde australijskih dolara za povećanje plata starijim radnicima u nezi tokom četiri godine, dok je najavila dodatnih 5% poreza na duvan i 2,4 milijarde više poreza za proizvođače nafte i gasa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde