Evrovizija sve lakše dolazi do sponzora. Zašto?

Foto: Envato Elements / melis82

U utorak je polufinale Evrovizije u Liverpulu, a jedna od najgledanijih emisija na planeti, sa 180 miliona ljudi koji se očekuje da će pratiti, predstavlja priliku za sponzore.

Inkluzivna poruka koja se šalje sa Evrovizije, ali i potrošačka moć te ogromne baze fanova, privukla je velike kompanije na ovaj događaj.

Kako piše Guardian, jedan od njih je proizvođač krem sira Philadelphia.

Drugi je Baileys koji je potpisao trogodišnji ugovor sa Evrovizijom i angažovao pobednicu iz 2014. Končitu Vurst za ambasadora brenda.

Jedan od razloga većeg prisustva brendova je i to što se  takmičenje sada emituje na sopstvenom YouTube kanalu Evrovizije. Takođe se prenosi uživo na TikTok-u. Na nedelju dana do početka, #Eurovision2023 je već prikupila više od milijardu pregleda videa na ovoj aplikaciji.

Evrovizija nije više izazov za privlačenje sponzora

„Nekada je bilo teško privući velike, mejnstrim sponzore, ali sada se čini da ovo nije toliki izazov“, kaže dr Pol Džordan, stručnjak za takmičenje koji je poznat kao Dr Evrovizija. On je sugerisao da se to svodi na „ponovljeno uvažavanje takmičenja. Takođe oličava vrednosti mnogih ljudi, posebno mlađe generacije”.

„Društveni mediji su veliki deo atraktivnosti za brendove“, dodao je on. „Pesme su postale viralni hitovi zahvaljujući TikToku. Ulazak Jermenije prošle godine bio je 20. te noći, ali je postao veliki hit na mreži – verovatno najuspešniji ikada u pogledu strimova i preuzimanja.”

Liverpul očekuje 40 miliona funti

Takmičenje organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je savez javnih emitera. To je koprodukcija između emitera domaćina i drugih medija koji učestvuju i plaćaju naknadu za učešće. Prihodi od sponzorstva pomažu da se nadoknade troškovi događaja.

Ovogodišnji partneri su brend lepote Moroccanoil, sajt za putovanja Booking.com, TikTok, Baileys i Mondelez, američka grupa za hranu koja stoji iza sira Philadelphia.

Sam Liverpul, kao domaćin, se nada da će organizovanje Evrovizije doneti podsticaj gradu od 40 miliona funti, piše Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde