Banka za digitalne nomade traži bankarske licence u VB i SAD

Foto: Bunq

Holandska digitalna banka Bunq saoštila je da traži bankarske licence u Velikoj Britaniji i SAD.

Nakon što su prošle godine podneli zahtev u SAD, generalni direktor i osnivač kompanije Ali Niknam se nada da će uspeti da obezbedi bankarsku licencu od britanskih finansijskih regulatora kasnije ove ili početkom sledeće godine.

„Nadam se da ćemo stići negde do kraja godine, možda početkom sledeće godine, jer bi procesi u Velikoj Britaniji mogli biti malo drugačiji od evropskih jer je to drugačija regulatorna oblast“, ​​rekao je Niknam za CNBC.

Bunq je takozvana neobanka, koja je vrsta digitalne banke i koristi digitalno bankarstvo bez klasičnih fizičkih filijala. 

Osnovana 2012. godine u Amsterdamu od strane holandskog tehnološkog preduzetnika Alija Niknama, Bunq je od tada izrastao u jednu od najvećih evropskih neobanki u celini, sa 12,5 miliona korisnika širom Evrope i depozitima od 8 milijardi evra. Poslednji put su je investitori privatno procenili na 1,65 milijardi evra.

Banka za digitalne nomade

Poznata je po fokusu „digitalne nomade“ koji nisu vezani ni za jednu zemlju ili lokaciju. Bunq je prvobitno pokrenut u Velikoj Britaniji 2019, ali su bili primorani da napusti zemlju krajem 2020. Bregzita.

Prošla godina je bila prva puna godina profitabilnosti, sa generisanom neto dobiti od 53,1 milion evra u 2023.

Trenutno Bunq ima samo bankarsku licencu kod holandske centralne banke. Lansiranje u Britaniji omogućilo bi da se uključi na „veliko i nedovoljno opsluženo“ tržište od oko 2,8 miliona britanskih digitalnih nomada.

To će se, međutim, pokazati teškim. Suparnički evropski fintech Revolut, koji ima sedište u Britaniji i trenutno ima licencu institucije za elektronski novac, već nekoliko godina pokušava da obezbedi svoju bankarsku licencu.

Bankarska licenca se razlikuje od licence za e-novac. Ključna razlika je u tome što bankarska licenca daje firmama dozvolu da nude kredite. Monzo i Starling su među malobrojnim potrošačkim fintech platformama u Velikoj Britaniji koje imaju sopstvene bankarske licence.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde