Da li će Luka Dončić pogurati svoj „supermax“ ugovor NBA titulom?

Foto: Youtube

Slovenac Luka Dončić, igrač Dallas Mavericks-a, košarkaš je koji se užurbano penje ka vrhu sportskog Olimpa na kojem ga čeka profesionalni i finansijski uspeh. Prvi put u karijeri će biti učesnik NBA finala, a nakon završetka sezone mogao bi da ubrza odluku kluba iz grada u Teksasu da mu ponudi takozvani „Supermax“ ugovor.

ESPN je izneo predviđanje da bi naturalizovani Slovenac mogao da dobije petogodišnji ugovor vredan rekordnih 367 miliona dolara. Tako bi „Bucko“ iz Slovenije, kako ga često nazivaju američki mediji, pretekao našeg „Bucka“, Nikolu Jokića (276 miliona), čiji je ugovor trenutno najveći u NBA ligi.

Menadžment Dalasa imao je plan da ponudi produžetak ugovora 2025. godine (prvi ugovor sa Dončićem iznosio je 202 miliona dolara), ali će posle najnovijih uspeha teksaške ekipe, smanjiti rizik i ponuditi mu ga odmah. Posle eventualne NBA titule, oko Luke bi bilo kao u osinjaku, a Dalas svakako ne bi želeo da doživi sudbinu Oklahome kada je jednog Kevina Durenta pustila bez nadoknade.

MVP zapada kao prvi korak

Za «supermax» ugovor Luki su do sada falili rezultati. Oni su došli prošle nedelje. Zajedno sa Kajrijem Irvingom, predvodeći uglavnom malo poznate igrače, ekspresno je izbacio Minnesota Timberwolves-e u finalu zapadne konferencije i zakazao susret sa Boston Celtics-ima u velikom finalu (serija startuje u petak). U ovom duelu dobio je i titulu MVP-ja „zapada“.

U kakvom se trenutno zaletu Dalas neće biti iznenađenje i ako odu do samog kraja, a da Luka kao vodeći igrač Dalasa dobije još jednu titulu MVP-ja, ovoga puta za finalnu seriju.

Luka Dončić i paukova mreža Dalasa

Ukoliko bi osvojio titulu sa Dalasom, drugu u istoriji, Luka Dončić bi izbegao sudbinu fantastičnih NBA igrača koji nikada nisu osvajali titule, poput Redžija Milera, Karla Melouna ili Čarlsa Barklija, i tako dobio „potvrdu o vrednosti“ od novinara ali i bivših NBA igrača čiji se glas na nacionalnim frekvencijama vrlo glasno čuje.

Ovakav sled događaja pojačao bi i snove ostalih timova da Luku Dončića dovedu u svoje redove po isteku postojećeg ugovora. Kako se ovo ne bi desilo, Dalas će morati i pre planirane 2025. godine da otvori karte. Ceo projekat nuđenja „Supermax“ ugovora Luki Dončiću traje već neko vreme. Uprava Mavs-a mesecima već pravi prostor za njega kroz dovođenje igrača za koje izdvaja manje finansija i uz odricanje prvih pikova na draftu u budućim godinama. Sve u cilju kako bi mogli da odreaguju pre 2026. kada bi Luka postao slobodan agent (igrač).

Šta je to „Supermax“ ugovor

Poslednjih godina matematika je vrlo prisutna kada su u pitanju ugovori igrača u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Pred početak sezone određuju se i gornje i donje granice plata za igrače, takozvani salary cap, a svaki klub mora da se kreće u tim granicama.

Zato je za nove ugovore važno i koliko je klub opterećen sa prethodnim ugovorima. Zbog toga je Dalas u poslednje vreme tokom trade-a u NBA ligi radio i aritmetiku i geometriju kako bi napravili prostor za budući Lukin ugovor. Supermax ugovor se odnosi na igrača koji je već nekoliko godina u klubu i time se daje prednost matičnom klubu da zadrži svog člana. On se ogleda i u procentima povećanja zarade tokom godina, gde se opet daje prednost klubu za koji igrač već nastupa.

Na mavsmoneyball.com se mogu videti razne opcije, a po jednoj od njih ukoliko se Luka odluči za drugi klub nakon isteka ugovora, može da izgubi i do 90 miliona dolara. Posle ovog je jasnije i izvesnije da je Dalas na putu da iznese još jedno legendarno lice franšize, poput Dirka Novickog.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde