Bankarstvo u fokusu drugog dana Kopaonik biznis foruma

Drugog dana Kopaonik biznis foruma održan je panel posvećen razvoju bankarskog sektora na kome je istaknuto da su banke dobro reagovale u periodu krize, ali i da je bilo izazova poput toga kako finansirati klijente koji nisu mogli fizički doći do filijale, i kako nastaviti normalno poslovanje. 

Na ovom panelu naglašeno je da je ceo bankarski sektor odgovorno postupio prema zaposlenima i klijentima, da je zabeležen veći rast depozita od kreditne aktivnosti, kao i dalji pad stope nenaplativih kredita. Istaknuto je da je industrija  imala značajniji rast od 4,1% u protekloj godini, ali i da je profitabilnost u prošloj godini bila smanjena. 

Jelena Galić, predsednica IO AIK banke govorila je o tome kako je bankarski sektor reagovao u pandemiji.

„Banke su obezbedile kontinuitet rada posebno u prvom talasu. Blagovremeno,  odgovorno i proaktivno smo se odazvali na sve mere koje je država uvela“, rekla je Galić. Govoreći o stabilnosti i snazi bankarskog sistema, dodala je da je struktura kapitala kvalitetna, kao i da snaga bankarskog sistema leži u likvidnosti. „Mi kao banke i dalje ćemo biti glavni parter državi ali i glavna strana koja podržava realni sektor.“

Arčibald Kremser, predsednik borda direktora  Komercijalne banke, NLB Group rekao je da je bankarski sektor bio dobro pripremljen, da je odgovor sistema bio jak na svim nivoima kao i da je regulatorna reakcija bila snažna. 

Ary Naim,regionalni menadžer  Međunarodne finansijske korporacije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu dodao je da se Srbija dobro pozicionirala i da su banke dobro kapitalizovane, ali da to ne znači da se treba opustiti. «Imamo perspektivu daljeg razvoja. Moramo dobro da upravljamo nenaplativim kreditima“, rekao je Ary Naim dodajući da su pred srpskom ekonomijom dobre šanse i da će uloga bankarskog sistema biti važna.

Slavica Pavlović, predsednik izvršnog odbora Eurobanke rekla je na ovom panelu da bankarski sektor spada u deo ključne infrastrukture, kao i da je pokazao koliko je spreman na sve nepredviđene okolnosti. „Mreža naših ekspozitura će doživeti promenu. Cilj i ideja je da se klijenti što više usmere na digitalne servise, ali i da klijentima omogućimo fizički kontakt“, rekla je Pavlović. Govoreći o radu u kriznom periodu naglasila je da se pokazalo da je rad od kuće efikasniji i produktivniji uz napomenu da će taj model zadržati za neke zaposlene.

Darko Popović, član Izvršnog odbora Banka Intesa podsetio je da je prinos na kapital bio 6.5%. On je naglasio da se prema indikatorima u prvih 5 meseci očekuje da će rezervacije biti dovoljne, da se uđe u fazu oporavka, kao i da se više očekuje sama transformacija bankarskog sistema i sposobnost da se bude efikasniji.

O bankarstvu se govorilo i na jednom drugom panelu pod nazivom “Finansijski sistem u post kovid periodu – Bankarstvo 4.0” koji je bio posvećen razvoju bankarstva i izazovima sa kojima se ovaj sektor suočava.

Blaž Brodnjak, predsednik Upravnog odbora NLB banke rekao je da u Sloveniji svaki zahtev i ugovor može da procesuira online kao i da je to revolucionalrni napredak. On je dodao da je ovo pravo vreme za banke da pokažu i demonstriraju svoju ulogu na pravi način. „Bitno je da je bankarski sektor dovoljno kapitalizovan i da smo, uprkos strogim propisima ostali likvidni“, rekao je Brodnjak.

Vojislav Lazarević , predsednik Izvršnog odbora Addiko banke je istakao da ova banka radi najviše na plaćanjima i transakcijama. „Želimo da klijent može da dobije kredit. Verujemo da ćemo u budućnosti morati da zadržimo tradicionalne bankarske usluge ali i da moramo da budemo brži i efikasniji“, rekao je Lazarević. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde