Bitcoin se ponaša više kao obveznica, a manje kao deonica

Najnovije istraživanje kripto tržišta Bloomberg Intelligence-a sugeriše da bi bitcoin mogao da se ponaša više kao obveznica i zlato Sjedinjenih Država (SAD), a ne kao deonice.

U svom izveštaju Crypto Outlook za avgust, koje su napisali viši strateg za robu Majk Mekgloun i viši analitičar tržišne strukture Džejmi Kouts, istraživačka jedinica uporedila je tržišta bitcoina s tržištima zlata, obveznica i nafte, piše Cointelegraph, a prenosi Seebiz.

Autori su sugerisali da su makroekonomski uticaji poput monetarne politike Federalnih rezervi rezultirali sličnostima tržišta državnih obveznica i bitcoina.

„Stezanje tržišta i smanjenje globalnog rasta podupiru prelazak Federalnih rezervi na delovanje „od sastanka do sastanka“ u julu, što bi moglo pomoći da se bitcoin okrene prema usmerenom nagibu više poput američkih državnih obveznica nego deonica.“

Takođe su dodali da „priroda robe koja sledi nakon pada“ i pad prinosa na obveznice sugerišu povećanje verovatnosti da će obveznice, zlato i bitcoin biti podržani kako se inflacija smanjuje.

Trezorske obveznice, koje se često nazivaju T-obveznice, dugoročni su državni dužnički vrednosni papiri koje izdaje Ministarstvo finansija SAD-a. Imaju fiksnu stopu povrata i rokove dospeća u rasponu od 20 do 30 godina.

U izvešću se navodi da su kripto tržišta u julu dosegla najveći popust u poređenju sa 100-nedeljnim pomerajućim prosekom. Dodalo se da je „nenormalno da se bitcoin drži znatno ispod svog 200-nedeljnog pomerajućeg proseka“.

Analitičari su rekli da činjenica da je BTC bio 70% ispod svog vrhunca početkom avgusta, ali još uvek pet puta viši od najniže vrednosti iz marta 2020. „pokazuje njegov potencijal“.

Označili su zonu od 20.000 američkih dolara kao ključnu podršku i da očekuju da će se baza izgraditi, slično nivou od 5.000 dolara u 2018.-19.

Istraživači su zaključili da je bitcoin bio jedna od klasa imovine s najboljim rezultatima od svog početka pre desetak godina, dodajući:

„Mislimo da je više od istog pred nama, posebno jer se možda prelazi na globalni kolateral, s rezultatima koji su više usklađeni s državnim obveznicama ili zlatom.“

Istraživanje Coinbasea sprovedeno u julu pokazuje da je profil rizika klase kripto imovine sličan onom deonica naftnog i tehnološkog sektora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde