BMW kritikuje nemačku vladu i EU

Foto: Sven Hoppe/dpa

Automobilski gigant BMW je na neuobičajeno direktan način kritikovao nemačku vladu i Evropsku uniju.

Privreda sve više trpi zbog birokratije i promena zakona koje brzo stupaju na snagu, rekao je član upravnog odbora kompanije Milan Nedeljković.

To usporava investicije, rekao je Nedeljković u četvrtak. Kada je reč o infrastrukturi, nemačka privreda zaostaje na globalnom tržištu, piše agencija dpa.

Transportni kanali su nepouzdani, troškovi energenata visoki, a slaba umreženost nedopustiva za jednu modernu industrijsku lokaciju, rekao je šef proizvodnje BMW-a.

S druge strane, kao tradicionalne prednosti Nemačke i Evrope, Nedeljković je istakao obrazovanje i istraživačku mrežu svetske klase. BMW je zato uložio 170 miliona evra u izgradnju pogona za istraživanje i proizvodnju baterijskih ćelija u Parsdorfu.

Pilot postrojenje u Parsdorfu

Za dve godine, kompanija želi da na tržište izbaci potpuno novu generaciju električnih automobila, sa 30 odsto većim dometom i brzinom punjenja.

Nedeljković je u novom pilot postrojenju u Parsdorfu zvanično otvorio proizvodnju baterijskih ćelija, neophodnih za takav razvoj.

U maloj fabrici će se testirati industrijska proizvodnja baterija koje je BMW samostalno razvio za potrebe svojih novih e-vozila.

U Parsdorfu pripremamo najbolji model za serijsku proizvodnju, rekao je direktor za razvoj Frank Veber.

BMW još kupuje baterijske ćelije. Novi pogon, međutim, omogućava da se ovaj važan proizvod optimizuje u sopstvenom razvojnom centru i testira masovna proizvodnja.

Kapacitet pogona u Parsdorfu je, prema planu, milion ćelija godišnje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde