Boeing spremio naslednicu za čelo kompanije

Foto: Boeing

Kompanija Boeing unapredila je Stefani Poup u glavnog operativnog direktora i tako je postavila za naslednicu izvršnog direktora Dejvida Kalhuna.

Proizvođač aviona se priprema za sledeću tranziciju na rukovodstvu, a izbor je pao na ‘veteranku’ koja je već tri decenije u kompaniji.

Poup će novu ulogu preuzeti od januara. 1, saopštila je kompanija.

Boeing pravi promenu pošto se Kalhun približava starosnoj dobi za odlazak u penziju, koja je produžena 2021. godine.  Kompanija je trenutno u stabilnijoj poziciji, sa nekim regulatornim pitanjima iza sebe i rastućom cenom akcija. Kalhun očekuje da će ostati na vrhu pozicije još najmanje godinu dana, rekli su ljudi upoznati sa situacijom za Wall Street Journal.

Jedina sa profitom

Poup (51) je radila u različitim delovima kompanije, uključujući i poslove šefa finansija u komercijalnoj avio-poslovnoj i uslužnoj jedinici, kojoj je pomogla da se formira. Služba, koju je preuzela 2022. godine, ostvaruje oko četvrtine prihoda kompanije i jedina je jedinica koja ostvaruje profit.

Kalhun, član odbora Boeinga od 2009. godine, preuzeo je funkciju generalnog direktora nakon svrgavanja Denisa Muilenburga krajem 2019. Pod Kalhunom, Boeing MAX se vratio u službu nakon dužeg prizemljenja, ali su se brojni drugi ključni projekti suočili sa dugim kašnjenjima. Akcije Boeinga su porasle za skoro 30% ove godine i prošle nedelje su završile oko 245 dolara, blizu svog maksimuma u poslednjih godinu dana. Akcije su i dalje u padu više od 40% u odnosu na rekordnih 440 dolara postavljenih u martu 2019.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde