Bolje biti bogat nego ne biti: Alan Ford i ‘poslovni crni humor’ TNT grupe

Alan Ford, strip o grupi agenata TNT i njihovim akcijama sa mestom poslovanja u njujorškoj cvećari zauzeo je posebno mesto u životima generacija svedoka druge polovine dvadesetog veka. Radi se samo o generacijama sa eksju podneblja jer takav vanserijski uspeh ovog stripa nije zabeležen čak ni u rodnoj Italiji.

Alan, Bob Rok, Ser Oliver, Jeremija, Grunf, Debeli Šef na čelu sa Brojem Jedan rođenim liderom, ekspertom za finansije i novčane transakcije, sposobnim biznismenom sa ‘jakim’ kontaktima i kombinacijama, talentom da nanjuši posao i uposli svoju ekipu, postali su asocijacija za svet ‘poslovnog crnog humora’. Korupcija, prevara, nesposobnost, laž, nestručnost, ‘otimanje od siromašnih za bogate’, osnovne su potke svake episode Alana Forda.

Za posebnu su analizu razlozi zbog kojih je Alan Ford bio toliko čitan i voljen. Da li je kriva univerzalnost, da li satira i dijalozi, paleta karaktera likova? A, možda kombinacija ‘tihog’ verovanja da se živi u jednoj od najboljih država na svetu i verovanja da tu nešto ipak ne funkcioniše kako treba? A, možda je u pitanju jedan čisto proročki tekst praćen maestralnim crtežima.

Strip Alan Ford stvorila su dva Italijana

Tvorci Alana Forda su dvojica Italijana koji su stvarali pod pseudonimima Magnus i Maks Bunkera.

Dodatnu vrednost jugoslovenskim izdanjima bio je i odličan prevod Nenada Briksija koji je Alana Forda prevodio do smrti 1984. Mnoge rečenice Broja Jedan, Grunfa, Ser Olivera, Jeremije ostale su i danas u domaćem redovnom rečniku – od Superhikovog daha do Jeremijinih bolesti.

Evo nekoliko ‘poslovnih izjava’ članova TNT grupe po preporuci redakcije Bonitet.com. Ako vam ne pomognu u poslovanju, sigurno će vas bar nasmejati što je danas ipak povlastica.

Bolje biti bogat nego ne biti: Alan Ford i ‘poslovni crni humor’ TNT grupe

Još ‘poslovnih saveta’ na narednoj strani

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Legende su i oni i vi 😀
    Kako dobijem obavijest kada god neko spomene tnt grupaciju ili neku verziju, reko evo neki free PR 😀

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde