Bonitet upitnik: Lazar Džamić

Foto: Privatna arhiva

  • Lazar Džamić je poznati digitalni i kreativni strateg, pisac i predavač i bivši šef za brend planiranje u kreativnom think tank-a ZOO kompanije Google u Londonu.
  • Predaje na više poslovnih škola i fakulteta u Evropi: u Londonu, Ljubljani, Lozani, Beogradu i širom Cenralne i Istočne Evrope.
  • Lazar Džamić je autor je više stručnih knjiga, kao i dve popularne knjige u Srbiji: „Cvjećarnica u Kući cveća“ i „Čaj od šljiva“. Živi i radi u Londonu.

Kako ste zaradili prvi novac?

Radeći fizičke poslove. Nosio sam ‘letvu’ geometrima po banatskim njivama, istovarao džakove s pšenicom tokom otkupa i slično. Onda sam počeo da sviram po raznim restoranskim i brodskim terasama na Dunavu i konačno, praveći fotokopiranu verziju moje prve knjige o bubnjevima….Nije to bio neki veliki novac, ali dovoljno za džeparac i da se ponekad ode na more.

Ko je osoba od koje ste najviše naučili?

Nemoguće mi je da odgovorim na ovo jer sam učio od svakoga koga sam sreo. Mnogo je ljudi doprinelo mom oblikovanju. Ako govorimo o tome u poslovnom smislu, onda je to verovatno Mark Nor, moj bivši šef u agenciji u Londonu u kojoj sam najduže bio. Od njega sam naučio neprocenjive stvari o komunikaciji, tretiranju ljudi, strateškom razmišljanju, emocionalnoj zrelosti i drugim kritičnim životnim veštinama.

Koja je vaša najveća životna promena?

Moja dva inostranstva, prvo Beograd, pa London. Oba su me jako oblikovala. Posle toga, deca. Ništa tako fundamentalno ne menja život kao porodica…

Šta je za vas novac?

Ništa, posle nivoa koji obezbeđuje pristojnu egzistenciju porodici bez korporativnog robovanja. Pod pristojnom mislim ništa više od srednjeklasnog životnog stila u jednoj razvijenoj zemlji, bez preteranog trošenja na gluposti i statusne simbole. Sve što nosim na sebi je staro bar 15 godina i ništa nije dizajnerska roba ili od dragocenih metala.

Koji je vaš najveći poslovni propust?

Nikada nisam bio u nekom velikom privatnom biznisu, pa nije ni bilo velikih propusta. Na svu sreću, zvezde su se smilovale i dale mi lepu karijeru i neke fantastične mentore. Ne mislim da sam propustio išta važno u tom smislu…

Koga pitate za savet kada donosite važnu odluku?

Uvek i prvo, moju ženu Danu. Zdrav razum je njena super-moć. Ništa ne odlučujem, posebno veliko, bez dogovora sa njom. Za ostale, uglavnom stručne stvari, srećan sam da imam dobre i pametne prijatelje koji su tu za savet kada zatreba.

Lazar Džamić: Nadam se da će razum ipak prevladati

Koje su danas po vašem mišljenju najcenjenije vrline?

Na žalost, plitka glamuroznost, duboko blefiranje, patološka gramzivost, betonska sebičnost, prostačka seksualizovanost i pre svega jedna duboka ošamućenost, čak hipnoza, komercijalnim sadržajima i arhetipskim/epskim fiktivnim narativima. Sve su to vrline koje su esencijalne za uspeh u fazi kasnog neoliberalnog kapitalizma pomešanog s autoritarnošću.

Ko je za vas ‘čovek od boniteta’?

Ima ih mnogo, pre svega moja žena. Onda, Dalaj Lama, sudija Majić, Ceca Bojković, režiser Stevan Filipović, Greta Tunberg… svako ko se bori protiv korupcije, laži i opšteg zla i kod nas i u svetu. Meni je vrlo teško da baratam jediničnim količinama, život je uvek mnogo kompleksniji, mi smo mreže mnogobrojnih uticaja…

Kako će izgledati svet 2050. godine?

Ako ga bude bilo uopšte, brutalno na Mad Max-ovski način ako ne uradimo nešto po pitanju klimatske katastrofe. Ili ako nove tehnologije ne omoguće da se nešto na tu temu brzo uradi i situacija stavi pod kontrolu. Ali sumnjam u to. Užasavam se sveta u kome će živeti moje ćerke. A onda, negde se ludo nadam da će razum ipak prevladati, kao i do sada, nadam se bez prevelike cene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde