CEO Swiss Asia Capital: 2023. biće u znaku zlata

Cena zlata mogle bi da skoči na 4.000 dolara za uncu tokom iduće godine jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, rekao je Jerg Kiener, izvršni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capitala.

Cena plemenitog metala mogla bi da dostigne između 2.500 i 4.000 dolara negde sledeće godine, rekao je Kiener za CNBC, prenosi Seebiz.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da „to neće biti samo 10% ili 20%,“ već pomak koji će „stvarno postići nove vrhunce“.

Kiener je objasnio da bi se mnoge ekonomije mogle suočiti sa „malom recesijom“ u prvom tromesečju, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato takođe jedina imovina koju poseduje svaka centralna banka.

Zlato je vrlo dobra zaštita od inflacije

Prema podacima Svetskog veća za zlato, centralne banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

“Od [2000-ih] prosečni povrat [na] zlato u bilo kojoj valuti je negde između 8% i 10% godišnje. Niste to postigli na tržištu obveznica. To niste postigli na tržištu kapitala.”

Kiener je takođe rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim delovima sveta. „Zlato je vrlo dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tokom stagflacije i odličan dodatak portfelju.“

Na pitanje da li je ponuda zlata slaba zbog velike potražnje, Kiener je rekao da „uvek ima ponude, ali možda ne po ceni koju želite“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde