Bankari: Zlato je bolje za ulaganje od bitcoina

Bankarska grupacija Goldman Sachs očekuje da će zlato sa svojim stvarnim pokretačima potražnje, dugoročno nadmašiti vrlo volatilni bitcoin.

Kako je saopšteno iz ove grupacije, manje je verovatno da će zlato biti pod uticajem strožih finansijskih uslova pa je time „korisno sredstvo za diversifikaciju portfelja“, posebno stoga jer su razvijeni nespekulativni načini njegove upotrebe, dok se bitcoin koristi za špekulacije.

Goldmanova analiza pokazala je da trgovci koriste zlato za zaštitu od inflacije i pada vrednosti dolara, dok bitcoin nalikuje „rizičnim deonicama tehnoloških kompanija“.

___________

___________

Vrednost bitcoina, koju je banka nazvala „rešenjem koje traži problem“, proizlazi iz opsega njegovih budućih stvarnih slučajeva upotrebe, što ga čini promenjivijom i špekulativnijom imovinom od plemenitog metala.

Iako je spremnost ulagača da istraže decentraliziranu valutu pomogla prihvatanju bitcoina, banka predviđa da će finansijski uslovi postati stroži.

„Volatilnost bitcoina takođe pojačavaju sistemski problemi, jer je već nekoliko velikih igrača predalo zahteve za stečajem“, objavila je banka, navodeći kolaps berze FTX i hedge fonda 3AC.

„Zlato bi moglo imati koristi od strukturno veće makrovolatilnosti i potrebe za diversifikacijom izloženosti deonicama“, dodaju iz Goldman Sachsa.

Ali će ipak uložiti?

Ova analiza dolazi samo nekoliko dana posle izjave izvršnog direktora Goldman Sachs-a Metjua Mekdermota koji je rekao da njihova kompanija sprovodi dubinsku analizu nekih kripto firmi.

Budući da su procene kripto firmi pod uticajem nedavnog debakla FTX-a, Goldman Sachs želi da uskoči i uloži milione dok su cene niske.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde